Novice

#KoronaIzkušnje: Med epidemijo cvetličarno preuredil v unikatno galerijo

Miha Oblak je lastnik cvetličarne v starem mestnem jedru v neposredni bližini ljubljanske tržnice in spada med najmlajše cvetličarje v Ljubljani (svojo cvetličarno je odprl že pri 22 letih). Pravi, da se je zaradi epidemije čez noč resnično vse ustavilo. Kako naprej?

#KoronaIzkušnje: Med epidemijo cvetličarno preuredil v unikatno galerijo

Cvetličarno na Poljanski cesti je moral kmalu po 8. marcu zapreti, rezano cvetje in lončnice so ostale v cvetličarni. V cvetličarni so takoj začeli komunikacijo po telefonu ter vse šopke in cvetlične aranžmaje začeli dostavljali na dom, seveda z upoštevanjem vseh priporočil in predpisov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Cvetje in lončnice so prenesli v hladnejše prostore in klet, da so upočasnili staranje rastlin.

Kot pravi, je bil prve tri tedne velik izziv dobiti rezano cvetje, saj uvoza skoraj ni bilo, zato je bila izbira rezanega cvetja v cvetličarni manjša kot običajno. Se mu je pa uspelo z grosistom dogovoriti, da je lahko porezal nekaj cvetočih lončnic, ki so ostale v rastlinjaku, in je tako ustvaril nove zanimive cvetlične dekoracije. Tudi grosistom se je posel namreč čez noč ustavil, sploh tistim, ki imajo vedno veliko zalogo sobnih lončnic. Omejitve je Oblak vzel kot izziv, kako s cvetjem, ki ga je imel na voljo, ustvariti navdušujoče izdelke, in "zlate stranke", ki so naročale med epidemijo, so dobile vrhunske končne izdelke.

672x436 5ec63eb1d10c9_036_Galerija_Ljubljansko_barje_2020_A2A5899.jpg

 

Galerija z močvirskimi tulipani

Lastnik cvetličarne, ki cvetje v cvetličarni umešča v prostor kot manjše cvetlične skulpture, pravi, da se na spletno prodajo ni nikoli osredotočal, saj raje dela manj in kakovostno. V obdobju epidemije se je osredotočil na prenovo cvetličarne. Ta je del njega, izraža to, kar počne, in njegov pogled na cvetličarstvo.  

Odločil se je, da ustvari lokalno zgodbo, spodbudi svojo ustvarjalnost, in njegova prva misel je bila Ljubljansko barje. "Ljubljansko barje je tako lepo in zanimivo. V Sloveniji imamo zelo lepe stvari in so nam praktično na dosegu rok. Je pa res, da moraš biti iznajdljiv in kreativen, da tudi z močvirskimi naplavinami sestaviš izjemen šopek." Naredil je tudi skodelice za kavo v obliki močvirskega tulipana. Obenem poudarja pomembnost povezovanja z manjšimi lokalnimi oblikovalci. Njegovo cvetličarno v obliki stenskih poslikav krasijo slovenski močvirski tulipani, v njej pa so tudi stari čebelarski panji, ki so oživeli za pravljico Čebelica Maja in dopolnili novo podobo cvetličarne.

672x436 5ec63eb70185b_028_Galerija_Ljubljansko_barje_2020_A2A5800.jpg

Ceni "zlate stranke" in te cenijo njega

Lastnik unikatne cvetličarne pravi, da so rože in cvetje kot umetnine. Vsakič znova drugačne, druga zraven druge in na koncu skupaj vedno nekaj drugačnega in posebnega. Poudarja, da v svojem delu izjemno uživa, zato se rad posveča ustvarjanju za stranke in se jim posveti, kolikor je mogoče. To stranke zelo cenijo, saj so bile tudi v času poostrenih ukrepov zelo razumevajoče in uvidevne in še bolj cenile to, kar dela. V času, ko je imel cvetličarno zaprto, je poklical kar nekaj svojih starejših strank in jim ponudil pomoč pri nakupih.

V obdobju epidemije je poleg posodobitve cvetličarne posodobil spletno mesto, poskrbel za nove fotografije galerije, idej pa ima še veliko. Med cilji za prihodnost je tudi izdaja monografije.

672x436 5ec63ebb27be6_033_Galerija_Ljubljansko_barje_2020_A2A5847.jpg

 

Morda vas zanimajo tudi druge #KoronaIzkušnje zgodbe:

 

-----------

Na bizi.si nadaljujemo pobudo #NarediZdaj s širjenjem koronaizkušenj podjetnikov iz prve roke. V maju bomo predstavljali zanimive zgodbe slovenskih podjetij. Upamo, da bo katera izmed njih navdih tudi za vas.