Novice

#KoronaIzkušnje: Inovativni dolenjski kmet dostavlja izdelke s povratno embalažo po celotni Sloveniji

Koronaizkušnja iz prve roke: Ekološka Kmetija Kukenberger

#KoronaIzkušnje: Inovativni dolenjski kmet dostavlja izdelke s povratno embalažo po celotni Sloveniji

Na kmetiji Kukenberger, kjer živijo štiri generacije, vladata sožitje in sloga. Vse živali živijo "pod svobodnim soncem", torej na paši, vsaj polovico leta. Skrb za dobro počutje živali ter trajnostni način obdelave zemlje se poznata v visoki kakovosti njihovih izdelkov. Vizija gospodarja kmetije Tonija Kukenbergerja je, da so produkti takšni kot nekoč, a boljši kot kadarkoli prej ter dosegljivi vsem.

 

Čez noč brez posla

Ekološka kmetija Kukenberger se je tako kot vsi preostali pridelovalci mlečnih in drugih izdelkov zaradi epidemije znašla pred velikim izzivom. Toni Kukenberger, inovativni mladi kmet leta 2016, nam je povedal, da so morali zaradi epidemije zelo prilagoditi poslovanje. Čez noč so ostali brez posla z gostilnami, morali so odpovedati deset ogledov kmetije (sprejemajo namreč najavljene skupine do 60 ljudi in jim predstavijo kmetijo v njihovi degustacijski dvorani), poleg tega pa so ostali tudi brez posla s šolami in vrtci.

Približno tretjino posla so preusmerili v maloprodajo in sodelovanje z manjšimi trgovinami (vse že v ustaljenem sodelovanju), a žal so tudi v Mercatorju naročila padla za 70 %. Njihov največji izziv je bil, kaj narediti z veliko količino neprodanega mleka, surovino, ki lahko na predelavo čaka največ tri dni. Zato so morali hitro iskati rešitve, kaj narediti in kako biti pri tem učinkoviti.

"Trenutno je cel svet v velikem krču. Mi delamo v panogi, ki se preprosto ne more ustaviti. 'Po naključju' smo se že eno leto pripravljali na zagon spletne trgovine, ki je nismo želeli pripraviti samo za krajši čas, saj vedno izberemo tek na dolge proge. Nismo se odločili za lastno dostavo, ker naši izdelki potrebujejo hladilno verigo. Odločili smo se, da najdemo pot prek dostavne službe, saj se lahko tako posvetimo našemu delu na kmetiji, za prevoz pa poskrbijo tisti, ki to bolje znajo. Naše delo je zato lažje, sama dostava pa je na dolgi rok cenejša."

 

Inovativen sistem dostave in povezovanje z drugimi

Kot najbolj učinkovito aktivnost, ki so jo uvedli v času epidemije, tako navajajo spletno prodajo. Skupaj s podjetjem Aklih iz Zabrdja pri Mirni na Dolenjskem so pripravili sistem dostave z interno hladilno verigo in povratno embalažo, ki mu v Sloveniji ni para. Dostopni so po celotni Sloveniji prek klasične dostavne službe. Povezali so se še z ekološko kmetijo Kastelic iz Mirne Peči, ki ima v ponudbi žita in mlevske izdelke ter sadje – predvsem jabolka in izdelke iz jabolk –, in skupaj tržijo svoje pridelke. O tem so se po besedah Kukenbergerja pogovarjali že dolgo, koronakriza pa jih je, kot pravi, "pognala v galop" in so pospešili aktivnosti v zvezi s pripravo spletne trgovine. 

Družinska kmetija, ki več kot očitno presega vse okvire klasične kmetije in išče nišne poti ter možnosti povezovanja za čimuspešnejši nastop na trgu, v tem času največ pozornosti namenja spletni prodaji in tudi komunikaciji s kupci. Tudi doma na kmetiji imajo precej več strank, kot so jih imeli prej. Toni Kukenberger upa, da se bodo zadeve počasi umirile in bo ostalo tudi kaj več časa za družino.

672x436 5eb7d9035556f_Capture1.jpg

Na kaj so najbolj ponosni?

Izjemno ponosni so, da jim je uspelo predstaviti tako inovativno rešitev, na novo spletno trgovino s sistemom povratne embalaže, ki omogoča dostavo svežega senenega mleka in mlečnih izdelkov z dolenjskih gričev po celotni Sloveniji. Tako lahko odlično slovensko mleko pride v vsak dom. Kmetija v ospredje razvoja storitve postavlja trajnost, saj povratna embalaža steklenic in celotnega paketa skrbi za minimalno količino zavržene embalaže, hkrati pa ohranja možnost dostave mlečnih izdelkov po celotni Sloveniji. 

302x208 5eb7d9080297d_Capture2.jpg


Ste vedeli, kaj je mleko senene prireje?

To je mleko, ki ga dajo živali, ki ne jedo nobene silaže in le malo močnih krmil. V obroku imajo največ 25 odstotkov koncentrirane krme – prireja je manj intenzivna (žita, oljne pogače, otrobi ipd.). Pozimi jedo večinoma seno, poleti pa se pasejo. Mleko krav, ki ne jedo silaže, ima ugodnejše razmerje v sestavi maščobnih kislin omega 3 in omega 6 ter kar do dvakrat več alfa-linolenske kisline kot konvencionalno mleko. Rezultati analiz mleka s slovenskih kmetij so pokazali, da mleko krav, ki dobijo veliko travniške krme, vsebuje več vitamina E in beta-karotena kot mleko krav, ki v obrokih dobijo veliko koruzne silaže.

 

Preberite še druge zgodbe:

 

-----------

Na bizi.si nadaljujemo pobudo #NarediZdaj s širjenjem koronaizkušenj podjetnikov iz prve roke. V maju bomo predstavljali zanimive zgodbe slovenskih podjetij. Upamo, da bo katera izmed njih navdih tudi za vas.

 

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024