Novice

#KoronaIzkušnje: Pridelovalec paradižnika med epidemijo paradižnik dostavil kar na dom ali v službo

Koronaizkušnja iz prve roke: Paradajz, d. o. o.

#KoronaIzkušnje: Pridelovalec paradižnika med epidemijo paradižnik dostavil kar na dom ali v službo

Spomladi se začne v Renkovcih v Prekmurju v podjetju Paradajz obiranje sočnih, okusnih paradižnikov, letos že deveto sezono. To so tisti paradižniki, ki jih prepoznate po izrazitem vonju in odličnem okusu, videti pa so, kot bi jih sami pridelali doma. Paradižniki, ki jih prodajajo pod blagovno znamko LUŠT, imajo edinstven način integrirane pridelave v rastlinjaku, ogrevanem z geotermalno energijo.

 

Preventiva je edini način za zaščito pridelave paradižnika

Po besedah Kristjana Magdiča zaradi epidemije ni bilo treba posebej prilagajati poslovanja, saj so že pred tem zelo skrbeli za preventivne higienske ukrepe zaradi rastlinskega virusa paradižnikove rjave grbančevosti, za katerega ni zdravila, preventiva pa je edini način, da se zaščiti pridelava paradižnika. To pa vključuje razkuževanje rok in nog pred vstopom v objekt in garderobo, preoblačenje v čista delovna oblačila, ki jih perejo vsak dan, ponovno razkuževanje rok in nog pred vstopom v rastlinjak oziroma del, kjer poteka pridelava, nošenje rokavic, razdelitev zaposlenih po oddelkih, da ni medsebojnih stikov med, na primer, pridelavo in skladiščem in podobno.   

Tem strogim ukrepom so v času epidemije dodali še merjenje telesne temperature sodelavcev, prihod sodelavcev v službo, na malico in odhod iz službe v skupinah po pet, zato da so imeli nadzor nad stiki, če bi se pojavila okužba. Prodajo paradižnika z LUŠTne domačije so preselili na stojnice pred njo, da je ta na odprtem in je s tem možnost prenosa okužb minimalna.  

 

Največji izziv?

Največji izziv podjetja Paradajz je bil, kako nadomestiti izpad gostincev, ki so jim v Pomurju, Mariboru in v Ljubljani dostavljali paradižnik. To so hitro nadomestili z dostavo paradižnika na dom ali v službo. Kot pravijo, so bili nad odzivom končnih kupcev prijetno presenečeni.

1280x360 5eb137d3531b8_lust_oprasevalci_paradiznika.jpg

 

Najbolj učinkovita aktivnost, ki so jo uvedli na novo?

Kot najbolj učinkovito Magdič navaja dostavo na dom v Pomurju, Mariboru in Ljubljani. Pravijo, da bodo, če se bo pozitiven trend nadaljeval, razmišljali tudi o dostavi v drugih krajih. Tudi v obdobju epidemije posvečajo pozornost svojim sodelavcem, strankam, družbenim omrežjem v enaki meri kot do zdaj.

 

Omogočili nakup respiratorja in kombinezonov

Najbolj ponosni so, da so v obdobju epidemije prek donatorske akcije Pomurske gospodarske zbornice sodelovali pri nakupu respiratorja in zaščitnih kombinezonov za bolnišnico Murska Sobota. Je pa Paradajz že sicer družbeno odgovorno podjetje in izjemno veliko vlaga v lokalno okolje, ne glede na to, ali gre za epidemijo novega koronavirusa.  

 

Še dodatek, povzet z LUŠTovega spletnega mesta:

  • Uživanje paradižnikov, kečapa in paradižnikove omake več kot dvakrat na teden lahko zmanjša tveganje za nastanek raka prostate na 21 odstotkov (s 43 odstotkov).
  • Likopen, ki ga vsebuje paradižnik, zavira nastanek bolezni srca.
  • Medtem ko so plodovi paradižnika popolnoma varni in zdravi, so njegovi listi pravzaprav strupeni!

 

Preberite še druge zgodbe:

 

Pripravila Mihaela Leskovec

----------

Na bizi.si nadaljujemo pobudo #NarediZdaj s širjenjem koronaizkušenj podjetnikov iz prve roke. V maju bomo predstavljali zanimive zgodbe slovenskih podjetij. Upamo, da bo katera izmed njih navdih tudi za vas.