Novice

Ameriška milijarderja, ki pomagata revnim državam

Milijarderja Bill Gates in Michael Bloomberg sta ustanovila sklad, ki bo pomagal revnim državam v sodnih sporih s tobačnimi koncerni zaradi protikadilskih zakonov.

Ameriška milijarderja, ki pomagata revnim državam

Odkar razvite industrijske države sprejemajo vedno bolj stroge protikadilske zakone, tobačni koncerni iščejo nove trge v tako imenovanem tretjem svetu.

Tretji svet je paradiž za tobačne koncerne

Medtem ko so v razvitih državah pisarne, zakajene s cigaretnim dimom, že preteklost in so na zavojčkih cigaret besedila, ki opozarjajo na negativne posledice kajenja, pa je v večini sveta popolnoma drugače, piše nemška spletna stran Finanzen100.

In ta večina sveta je za tobačne koncerne, kot je Philip Morris International, pravi paradiž. Omenjeni tobačni koncern, ki je znan po cigaretni blagovni znamki Marlboro, je svoj dohodek v zadnjih letih stalno povečeval.

Protikadilski zakoni v državah tretjega sveta

Lani je tobačni koncern imel okoli 74 milijard evrov prihodkov, dobiček pa je znašal 7,2 milijarde evrov. To so številke, ki jih na primer v Nemčiji presegajo le Volkswagen, Bayer ali Daimler.

Toda tudi v gospodarsko razvijajočih se državah oziroma v tako imenovanem tretjem svetu želijo sprejeti protikadilske zakone. Urugvaj je tako sprejel zakon, po katerem so na zavojčke cigaret natisnili protikadilska besedila.

Milijarder Bloomberg priskočil na pomoč Urugvaju

Zaradi tega zakona je južnoameriško državo tožil Philip Morris International. Ta Urugvaju očita kršenje trgovinskih sporazumov, češ da s protikadilskimi besedili zmanjšuje vrednost njihovih blagovnih znamk. Podobno tožbo je tobačni koncern vložil tudi proti Avstraliji.

Toda če se lahko država, kot je Avstralija, brani, pa je to težja naloga za revnejši Urugvaj. Stroški pravnih sporov so tako visoki, da je južnoameriški državi s pol milijona ameriških dolarjev (465 tisoč evrov priskočil na pomoč nekdanji newyorški župan in milijarder Michael Bloomberg.

Več o tem tukaj.