Novice

Pri Markovcih bodo zgradili halo za robotizirano proizvodnjo

Družinsko podjetje Robotehnika iz Nove vasi pri Markovcih je glavni vir prihodkov našlo v mehanski obdelavi, vse bolj pa se usmerja tudi v strojegradnjo, avtomatizacijo in robotizacijo. V Novi vasi bodo zato zgradili novo proizvodno halo za robotizacijo, je povedal ustanovitelj podjetja Andrej Orovič.

Pri Markovcih bodo zgradili halo za robotizirano proizvodnjo

V bližini zdajšnjih prostorov je družba že kupila 4.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, kjer bo zrasla nova hala za robotizacijo. "Lani smo v proizvodnjo uvedli dva robota, letos bomo štiri, prihodnje leto spet štiri. A še vedno so v podjetju potrebni dobri delavci, brez tega tudi roboti ne delajo," je za STA dejal Orovič.

Robotehniko je ustanovil pred petimi leti, sprva pa so se ukvarjali le s strojegradnjo. "Stroje smo imeli le zato, da smo za lastno proizvodnjo strojegradnje delali svoje dele. Nato pa smo začeli storitve ponujati tudi drugim in imeli srečo, ki je za podjetništvo nujna. Za nemško podjetje Interroll, ki je največji proizvajalec elektromotorjev v Evropi, smo delali manjše stvari. To podjetje je nato začelo iskati kooperanta, ki bi delal zanje, in to nam je bilo pisano na kožo. Naredili smo vzorce, nesli v Nemčijo pokazat, jih navdušili in dobili posel," je povedal Orovič.

Največ izvozijo v Nemčijo, pa tudi v ZDA

Sledile so ponudbe za posle z drugimi partnerji, danes tako Robotehnika dela za približno 20 različnih podjetij. Največ za nemški trg, nekaj za Avstrijo in Slovenijo, pa tudi za ZDA in Švico. Trenutno izvažajo 60 odstotkov svojih izdelkov.

Prvo leto je število delavcev zraslo z dveh na 13, trenutno pa imajo 36 zaposlenih, večina jih dela v proizvodnji. Lani so imeli pet milijonov evrov prihodkov in 550 tisoč evrov dobička.

Več si lahko preberete tukaj.

Mercator je prevzel Tuš
16. november, 2023