Novice

Pečenik bo pojasnil, kaj bo naredil z bežigrajskim stadionom

Pripravlja kazensko ovadbo proti ministru in direktorici direktorata

Pečenik bo pojasnil, kaj bo naredil z bežigrajskim stadionom

Ministrstvo za okolje in prostor je konec marca družbi Bežigrajski športni park (BŠP) zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za projekt na območju Plečnikovega stadiona. Kot je za STA sporočil Joc Pečečnik, tega niso pričakovali, pričakovali so gradbeno dovoljenje do poletja. O tem, kako naprej, bo spregovoril na novinarski konferenci 21. aprila.

"Priznam, da takšnega kaznivega delovanja nismo pričakovali. Pričakovali smo, da bomo imeli gradbeno dovoljenje do poletja," je Pečečnik zapisal v odzivu ter napovedal nadaljnje korake, ki jih "ne bo malo". Za 24. april ob deseti uri je na sedežu družbe BŠP napovedal novinarsko konferenco na temo BŠP, kako naprej?

Okoljsko ministrstvo je zavrnilno odločbo izdalo, ker projekt ni skladen s predpisi s področja varstva kulturne dediščine. Kot so zapisali na ministrstvu, je zoper odločbo mogoče vložiti tožbo v roku 30 dni od vročitve odločbe, poroča STA.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je februarja projektu BŠP izdal negativno kulturnovarstveno mnenje, češ da ni skladen z varstvenim režimom Plečnikovega stadiona. ZVKDS je sicer lani projektu sprva izdal pozitivno mnenje, ki ga je nekaj mesecev pozneje ministrstvo za kulturo razveljavilo.

Pripravlja kazensko ovadbo proti ministru in direktorici direktorata

Pečečnik je konec marca za Delo povedal, da je trdno prepričan, da je negativno mnenje ZVKDS njihovemu projektu neposredna posledica političnega vplivanja ministra za kulturo in njegovih sodelavcev na stroko. "In vse to na škodo projekta, zato skupaj z odvetniki pripravljam kazensko ovadbo proti ministru Vasku Simonitiju, direktorici direktorata za kulturno dediščino Jelki Pirkovič in pravnici na ministrstvu," je povedal za časnik.

V civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki so zavrnilno odločbo ministrstva za okolje in prostor pozdravili. Izrazili so upanje, da bo tokratna zavrnitev končno prinesla premik v razmišljanju o projektu BŠP tudi na investitorjevi strani ter da bo omogočila začetek dialoga o drugačni rešitvi za Plečnikov stadion.

 

Več si lahko preberete tukaj.