Novice

Koliko bo Ciprasov cirkus stal Grke in Slovence?

Grčijo najverjetneje le še nekaj ur loči od bankrota oziroma defaulta. Bo bankrotu sledil grexit? In koliko denarja lahko izgubi Slovenija?

Koliko bo Ciprasov cirkus stal Grke in Slovence?

Pogajanja med egejsko državo in posojilodajalkami glede reformnih predlogov, ki bi jih morala pripraviti Grčija v zameno pomoč, so se konec tedna končala klavrno. To pomeni, da Grčija ne bo dobila 7,2 milijarde evrov, ki so še ostali iz drugega programa mednarodne pomoči. Ta se izteče v torek.

Država ob Egejskem morju mora Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF do torka vrniti skoraj 1,6 milijarde evrov. Glede na to, da Grki tega denarja nimajo (razen če jim ga uspe s skrajnimi napori "napraskati" tako, da bo država odložila plačevanje svojih obveznosti znotraj Grčije, bo IMF razglasil default oziroma plačilno nesposobnost Grčije. S tem bo egejska država tudi odrezana od mednarodnih finančnih trgov.

Slovenija je v grški zgodbi finančno izpostavljena v višini okoli 1,5 milijarde evrov (posojilo evrskih držav iz leta 2010, poroštva za posojila iz leta 2012 ter delež pri posojilih ECB in IMF. Zlom Grčije in morebitni odpis dolga po uvedbi drahme bi torej finančno prizadela tudi slovenske davkoplačevalce.

Več si preberite TUKAJ.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024