Novice

Kako si zagotoviti primeren življenjski standard za starost

Če želimo imeti pokojnino vsaj na ravni trenutne plače, moramo dodatno privarčevati nekaj denarja. Kakšne možnosti imamo in kako se odločiti?

Kako si zagotoviti primeren življenjski standard za starost

Varčevanje za pokojnino v Sloveniji je mogoče v treh stebrih. Prvi steber je obvezen in se polni prek vplačil socialnih prispevkov mesečno pri vsaki plači. Pri drugem in tretjem stebru gre za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Razlika med drugim in tretjim stebrom je, da v drugem stebru država spodbuja varčevanje z raznimi davčnimi olajšavami, tako za delodajalca kot za varčevalce. Višina pokojnine, pridobljene s prvim stebrom, se z leti zmanjšuje, zato se pojavlja vedno večja potreba po sodelovanju v preostalih dveh pokojninskih stebrih.

Povprečna starostna pokojnina je leta 2014 znašala 610 evrov

Leta 2005 je neto starostna pokojnina znašala 69 odstotkov povprečne neto plače, leta 2014 samo še 61 odstotkov povprečne neto plače. Povprečna starostna pokojnina je leta 2014 znašala 610 evrov. Tako moramo, če želimo imeti pokojnino vsaj na ravni trenutne plače, dodatno privarčevati nekaj denarja. Kakšne možnosti imamo in kako se odločiti?

Več o tem tukaj.