Novice

Američani kupili slovensko podjetje

Ameriška družba Planet Labs se je dogovorila za prevzem ljubljanskega podjetja Holding Sinergise, ki se ukvarja z razvojem geografskih informacijskih sistemov. Podjetji sicer partnersko sodelujeta že od leta 2016. Vrednosti posla niso razkrili.

Američani kupili slovensko podjetje

"Tehnologija podjetja Sinergise je prvorazredna," je v sredinem sporočilu za javnost poudaril glavni izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Planet Labs Will Marshall.

S tem prevzemom želijo krepiti prisotnost v panogah, ki uporabljajo produkte, temelječe na podatkih za opazovanje Zemlje (sektor podatkov EO - Earth Observation). To so med drugim kmetijstvo, zavarovalništvo, javna uprava itn.

Prevzem pozdravlja tudi prvi mož in ustanovitelj Sinergisa Grega Milčinski, ki je pojasnil, da bodo z integracijo svojih tehnologij skupaj gradili zmogljivo platformo z EO-podatki.

Posel naj bi ob izpolnitvi določenih pogojev zaključili v drugem četrtletju Planetovega tekočega poslovnega leta, ki se je začelo februarja.

 

Lani sklenili 150 milijonov evrov vreden posel

Slovensko podjetje Sinergise je sicer decembra lani z Evropsko vesoljsko agencijo in Evropsko komisijo podpisalo pogodbo za vzpostavitev sistema za shranjevanje, procesiranje in distribucijo podatkov sistema za opazovanje Zemlje Copernicus. Skupna vrednost pogodbe znaša 150 milijonov evrov.

Podjetje Sinergise je bilo ustanovljeno leta 2008, sedež ima v Ljubljani, zaposluje pa okoli 80 ljudi.

Več si lahko preberete tukaj.