Novice

Zaprli Vilo Podvin, a s spletnimi delavnicami prinašajo vrhunsko kulinariko v vaš dom

#KoronaIzkušnje: Epidemija je bila ponovno razglašena, izjemno veliko podjetij je moralo spet zapreti svoja vrata, med njimi so tudi gostinci. Mnogi skušajo padec prihodkov ublažiti z dostavo hrane ali osebnim prevzemom, nekateri pa so stopili še korak dlje.

Zaprli Vilo Podvin, a s spletnimi delavnicami prinašajo vrhunsko kulinariko v vaš dom

Podjetje Souvenir deluje od leta 2013. Imajo dva gostinsko-turistična objekta, Vilo Podvin z restavracijo s sobami, vrtom, kuharsko šolo, ateljejem keramike, Podvinsko tržnico, in Linhart Hotel & Bistro v starem mestnem jedru Radovljice.

Najbolj ponosni so na lokalno povezovanje in lokalne sestavine

O njihovi koronski izkušnji v drugem valu smo se pogovarjali z Marcelo Klofutar, ki pravi, da je že od samega začetka bistvo njihovega delovanja povezovanje z okolico, z dobavitelji, umetniki, CUDV, gostinci in predstavljanje najlepšega in najboljšega iz Slovenije njihovim gostom. Povezovanje je zanje bistvo obstoja. V vse jedilnike vedno vključujejo lokalne sestavine svojih dobaviteljev, njihov cilj pa je, da vsi postanemo bolj ponosni in samozavestni Slovenci. Njihovo delovanje je bilo letos okronano z Michelinovo zvezdico.

Z novimi programi in produkti pripravljeni na drugi val

Zaradi epidemije so morali spremeniti organizacijo dela in delovni čas. V drugo zaprtje so vstopili bolj mirno in z dodatnimi programi, saj so vedeli, kaj jih čaka. So pa, poudarja Marcela Klofutar, zelo nezadovoljni s komunikacijo države. V gostinstvu je potrebno stvari in aktivnosti načrtovati vnaprej, zato se ne morejo v dveh urah prilagoditi odločitvam vlade. Poleg tega menijo, da če je podjetju vzeta ustavna pravica do dela, naj se hkrati tudi pove, kako bo nadomeščena. Negotovost v panogi je zaradi slabega komuniciranja prevelika in jo hromi.

Spletne kuharske delavnice in Podvinska tržnica

V sezoni so imeli dela dovolj, tudi zaradi prejetja Michelinove zvezdice pod vodstvom kuharskega mojstra Uroša Štefelina, znanega tudi iz kuharske oddaje Mali šef. V času prvega zaprtja so stik s strankami ohranjali z dostavo kosil (Chef Uroš DRIVE HOME) in ostalih dobrot na dom.

V času drugega zaprtja pa so začeli spletne kuharske delavnice, ki so odlično sprejete. Z izobraževanjem se ukvarjajo že deset let, v Kuharski šoli Uroša Štefelina nudijo delavnice otrokom, odraslim, profesionalcem, pomagajo gostinskim podjetjem, ki želijo prenoviti organizacijo dela in ponudbo. Nadaljujejo tudi s Podvinsko tržnico, ki se odvija enkrat mesečno na zelenem vrtu Vile Podvin, na njej pa se predstavijo njihovi dobavitelji kot tudi izdelki lokalnih ustvarjalcev.

original 5fb1393d97643_124328331_4578940135513104_9002417037247903276_n.jpg

Še vedno pa jim, kot poudarja Klofutarjeva, največji izziv predstavlja nezmožnost načrtovanja zaradi epidemije.

Sami so si poiskali stranke

V podjetju niso čakali, ampak so si poiskali stranke in se jim tudi približali z dostavo na dom in prek spleta. Tako lahko skupaj z njimi prek Zooma skuhate na primer sobotno kosilo. Njihov največji izziv pa je bil, kako zagotoviti pravo kulinarično doživetje (kakovost jedi, izobraževanje) na nov način, v novem okolju, doma in na spletu. Dejstvo je, da restavracija nudi doživetje zaradi svojega ambienta, strežbe, keramike, neposredne komunikacije. Sodeč po odzivih, tudi na družbenih omrežjih, pa so tudi s spletnimi delavnicami svoje goste izjemno prepričali.

original 5fb1392ed933d_Zoom_foto.jpg

Načrtujejo tudi spletne delavnice za poslovneže

Marcela Klofutar pravi, da splet ponuja ogromno možnosti. Trenutno načrtujejo spletne kuharske delavnice s ciljem skupnega kuhanja kosila ali večerje za poslovneže po vsem svetu. Ogromno mednarodnih poslovnih srečanj se je preselilo na splet in tam so lahko tudi oni, na primer s spletnimi zaključnimi večerjami, kjer vsi udeleženci za zaključek skuhajo nekaj slovenskega in se virtualno družijo. Tako ponosno širijo našo kulturo po svetu.

 

Preberite še:

Ker tudi drugi val piše izjemne koronske zgodbe, jih bomo še naprej predstavljali tudi na Biziju. Upamo, da bo kakšna od njih k novim korakom in načrtom spodbudila tudi vas.