Novice

Z iphoni do zgodovinskega dobička

Ameriški računalniški velikan Apple je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril 18 milijard dolarjev dobička, kar je nov rekord.

Z iphoni do zgodovinskega dobička

Dosedanji rekorder je bil ruski naftni velikan Gazprom, ki je v prvem četrtletju 2011 zaslužil 16,2 milijarde dolarjev. Applov rezultat je skoraj v celoti zasluga dobre prodaje novih iphonov.

Neverjetno dobra prodaja Iphone 6 in 6 Plus

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je povedal, da so se novi Iphone 6 in 6 Plus z večjimi zasloni prodajali skoraj neverjetno dobro. V promet jih je šlo 74,5 milijona. Prejšnji različici Iphone 5s in 5c je Apple v zadnjem četrtletju 2013 prodal skupaj 51 milijonov.

Na Kitajskem prodaja zrasla za 70 odstotkov

Novi iphoni so Applu zagotovili kar dve tretjini vsega prihodka, kar je nekatere analitike že začelo skrbeti, saj lahko nastanejo težave, če se bodo potrošniki začeli umikat stran od pametnih telefonov. Za zdaj te nevarnosti ni in Apple je uspel prodajo na Kitajskem povečati za 70 odstotkov.

Vsako uro prodali 30.000 iphonov

Cook je omenil, da je šlo v promet vsako uro v 130 državah sveta po 30.000 iphonov. Iztržek bi bil še boljši, če dolar ne bi pridobil na vrednosti. Za devet odstotkov na 5,5 milijona je narasla tudi prodaja računalnikov Mac, prodaja ipadov pa je padla za 22 odstotkov na 21,4 milijona.

Podjetje v tekočem četrtletju, ki se bo končalo marca, pričakuje med 52 in 55 milijardami dolarjev prihodkov, kar bi bilo več kot lani, že aprila pa bo šla v prodajo nova Applova pametna ura.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024