Novice

Teš 6 je vse bližje stečaju

TEŠ je vse bližje bankrotu.

Teš 6 je vse bližje stečaju

Naša največja energetska naložba v tem tisočletju, šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, ki naj bi pomenil rešitev tudi za Premogovnik Velenje, je vse bližje bankrotu. Vodstvo Holdinga slovenskih elektrarn je sicer skopo s pojasnili, so pa dovolj zgovorni uradno dostopni podatki o financah Teš. Ta naj bi bila že nekaj časa tako blizu roba, da naj bi jo nad gladino držala zgolj odškodnina, ki jo je prejela pri sodni poravnavi zaradi korupcije pri gradnji šestega bloka.

Že nekaj časa je jasno, da je Teš 6 vse prej kot dobro zastavljena naložba. To se je pokazalo že med gradnjo. Tako se Teš že prav vsa leta, vsaj od 2015, utaplja v rdečih številkah, so poročali na Planet TV. Lani pa je izguba z nekaj deset znova eksplodirala na kar 280 milijonov evrov. Kar je, kljub rekordnim poslovnim rezultatom, v rdeče številke potisnilo tudi ves Holding Slovenske elektrarne (HSE).

Na vprašanja zakaj oziroma kaj se skriva za temi številkami, so s HSE odgovorili le, da na "na poslovanje termodivizije Skupine HSE močno vplivajo tako negativni trend gibanja tržnih cen emisijskih kuponov kot regulatorne okoljske zahteve EU o opuščanju rabe premoga".


Naložba temeljila na napačnih domnevah

Viktor Vračar, prvi mož HSE (v sredini). Viktor Vračar, prvi mož HSE (v sredini). Foto: STA 1,4 milijarde evrov težka naložba je namreč temeljila na domnevi, da bo v Velenju še dolgo na razpolago dovolj premoga po dovolj nizkih cenah in da bo krovna družba, HSE, vso elektriko, ki jo bodo zakuhali v Šoštanju, še naprej odkupovala po arbitrarno visokih cenah. Izkazalo se je, da nič od tega ni res. Res pa so poleg tega močno narasle še cene kuponov za izpuste CO2.

Da tudi razlogov za strateško obračanje Slovenije stran od premoga ne manjka, je ob odprtju sončne elektrarne Praprotno prejšnji konec tedna, ugotavljal sam prvi mož Teš in HSE Viktor Vračar.

 

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024