Novice

Slovenska podjetja bodo na Madžarskem investirala 25 milijonov evrov

Slovenski podjetniki, strokovnjaki in avtomobilska podjetja, med njimi direktor Hidrie Holding, Iztok Seljak, Peter Tibaut, TAB Mežica in ACH Invest, so na Madžarskem ustanovili podjetje Andrada, ki se bo v Alsozcolci na severu države ukvarjalo z reciklažo baterij za električne avtomobile. V prvi fazi bodo v projekt vložili 25 milijonov evrov.

Slovenska podjetja bodo na Madžarskem investirala 25 milijonov evrov

Kot je sporočil izvršni direktor Andrade Peter Tibaut, bo novoustanovljeno podjetje v Alsozcolci v okolici Miskolca, v neposredni bližini nastajajočega centra velikih tovarn baterij v Debrecenu, zaposlilo 70 tehnoloških strokovnjakov, v letu 2024 pa do 200.

V prihodnje bodo po njegovih besedah med drugim sodelovali s hidrometalurškim delom univerze v Miskolcu in se povezali tudi s Kemijskim inštitutom v Ljubljani.

Tibaut je opozoril še na pomen projekta za prihodnjo okoljsko vzdržno evropsko električno mobilnost, s tem pa tudi na slovensko mesto v njej. "Projekt je kot doslej največja slovenska investicija na Madžarskem strateškega pomena za madžarsko vlado, ki ga bo temu ustrezno podprla tudi finančno," je dodal.

Reciklirali bodo lahko deset tisoč ton baterij letno

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v torek po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI potrdil, da bodo Madžari k projektu primaknili 4,7 milijarde forintov, kar je okoli polovica načrtovane prve investicije. Tovarna, vredna deset milijard forintov, bo imela zmogljivosti reciklaže deset tisoč ton baterij letno, je dodal.

Več si lahko preberete tukaj.