Novice

Preden sklenete novo poslovno vez, preverite bonitetno oceno podjetja

Kakovostna ocena tveganja je ključ do vašega uspeha

Preden sklenete novo poslovno vez, preverite bonitetno oceno podjetja

Kako previdni morate biti pri poslovanju z morebitnimi ali pa že obstoječimi poslovnimi partnerji, vam nakaže bonitetna ocena podjetja. Ta vam nazorno prikaže izčrpen in celovit pregled poslovanja podjetja v preteklem letu. Višja kot je bonitetna ocena, manjše bo tveganje za poslovanje s tem podjetjem. 

Seveda pa lahko bonitetno oceno preverite tudi za svoje podjetje in se prepričate, kakšno finančno sliko sporočate svojim poslovnim partnerjem in ali ste na seznamu uglednih in zaupanja vrednih podjetij.

original 6111213a019cc_bizi_shield.jpg

 

Kako izračunamo bonitetno oceno podjetja?

Pridobljena je na podlagi matematičnih algoritmov, uporabljenih za preračun bilanc podjetij in dostopnih podatkovnih baz. Sestavljena je iz dveh delov: finančne in dinamične ocene.

Finančna ocena je statični del bonitetne ocene, ki se med letom ne spreminja. Izračunana je na podlagi kvantitativnih podatkov iz računovodskih izkazov gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov za zadnja tri leta. V izračunu je upoštevanih več kazalnikov, ki so ustrezno ponderirani. Največji poudarek je dan finančni varnosti, donosnosti, učinkovitosti, uspešnosti in denarnemu toku. Več o izračunu finančne ocene lahko preberete tukaj.

Dinamični del bonitetne ocene se spreminja na podlagi stanja TRR ter objav sodišč (stečaji, likvidacija, prisilna poravnava, izbris ...). Namen dinamičnega dela je prikazati trenutno stanje podjetja in tako delovati kot korekcija oz. dopolnitev finančne ocene. Na Biziju osvežujemo podatke, na podlagi katerih se izračuna dinamični del bonitetne ocene na dnevni ravni.

Kje najdem bonitetno oceno na Biziju?

  1. Pred nazivom podjetja zgoraj na kartici podjetja

Na kartici podjetja je pred nazivom podjetja ščit, njegova barva kaže, kakšna je bonitetna ocena in nakazuje potencialno tveganje pri poslovanju z njim.  

original 6040a5ea2128c_17_bonitetna_ocena_scit_NEW1.jpg

  1. V splošnem pregledu ključnih podatkov o podjetju

Splošni pregled na vstopni strani kartice podjetja poleg zgoščenega prikaza drugih ključnih podatkov o podjetju (npr. davčna številka, finančni podatki …) prikazuje tudi bonitetno in finančno oceno. Klik na Vsi podatki vodi na podstran Bonitetna ocena.

 

original 6040a62a46780_17_Bonitetna_ocena_splosni_pregled_NEW.jpg

 

  1. Na podstrani Bonitetna ocena

S klikom na bonitetni ščit se vam odpre podstran Bonitetna ocena, na kateri lahko preberete več podrobnosti ter razlago bonitetne ocene za posamezno podjetje (opis dinamične ocene, pregledate finančno oceno, trend glede na predhodnje leto in gibanje finančne ocene v zadnjih petih letih). Podstran je dostopna tudi prek menija na levi strani.

  original 6040a763bf4a1_17_Bonitetna_ocena.png

 

  1. Rezultati iskanja

Bonitetne ocene lahko vidite tudi pri rezultatih iskanja (prikazana je takoj za nazivom podjetja), prav tako lahko z naprednim iskalnikom naredite seznam podjetij, ki imajo npr. zeleni ščit, zraven pa dodate še druge kriterije (npr. dejavnost Avtodeli, pravni status d. o. o.).

 

Kaj pomenijo različne barve bonitetnih ščitov?

Zeleni ščit odraža podjetje v dobri kondiciji in nakazuje na potencial pri sodelovanju, medtem ko je tveganje pri poslovanju s podjetjem, ki ima rdeči ščit, veliko večje. Ob tem predlagamo, da poleg bonitetne ocene vedno preverite tudi posamezne finančne podatke in aktualne objave.

original 6040a7b3e903e_17_Bonitetni_Scit.png

  • Zeleni ščit – najboljša oznaka (podjetje zelo dobro posluje in nima težav s tekočim poslovanjem).
  • Rumeni/oranžni ščit – srednja oznaka (preverite bilanco stanja in izkaz poslovnega izida).
  • Rdeči ščit – najslabša oznaka (predvsem bodite pozorni na stanje TRR podjetja in insolventne postopke).
  • Siva ikona – če za izračun bonitetne ocene ni dovolj podatkov, je to ponazorjeno s prazno sivo ikono.

Kdo lahko vidi bonitetno oceno?

Bonitetno oceno lahko vidijo samo naročniki polnega dostopa na Bizi, pri ostalih obiskovalcih je bonitetni ščit sive barve.

_ _ _ _ _


Še nimate polnega dostopa? Naročite ga lahko tukaj, lahko nam pišete tudi na info@bizi.si ali nas pokličete na 01 473 00 40.