Novice

Pozabi na ekonomiko, živi entuziazem

Gregor Šlibar je gospodar ekološke kmetije Šlibar iz Kovorja, ki je v Sloveniji prva in menda še vedno edina, ki na trgu ponuja bio pivo. Povpraševanje krepko presega ponudbo. V čem je njegov čar?

Pozabi na ekonomiko, živi entuziazem

Na ekološki kmetiji Šlibar, kjer se že več let ukvarjajo s poljedelstvom in sadjarstvom, gojijo govedo in svinje, se ukvarjajo z domačo trgovino, pečejo kruh in pekovske izdelke, za nameček pa so polno zaposleni še s šesterico simpatičnih svetlolasih otrok, od najmlajših sedemmesečnih dvojčic do najstarejše enajstletnice, so se pred dobrim letom odločili, da šopku kmetijskih dejavnosti dodajo še eno, pivovarstvo.

V nasprotju z industrijskim pivom, kjer proizvodnja in prodaja temeljita na ekonomiki, pri Šlibarju in vseh malih pivovarjih ekonomiko zamenja entuziazem. "Za vse male pivovarje velja, da moramo biti entuziasti in slabi ekonomisti. Jasno je, da je bolj dobičkonosno gojiti korenje in zelje kot pa variti pivo," postreže z zanimivo primerjavo.

Večino dela okrog piva opravi sam, pomoč potrebuje le pri polnjenju steklenic in pakiranju. Od začetka procesa varjenja piva pa do trenutka, ko se pivo mezi v steklenicah preteče približno mesec dni.

Več o tem tukaj.

Bizi skozi 18 let
13. junij, 2025