Novice

Po slabih dveh mesecih znova zagnali Teš 6

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) so danes zjutraj znova zagnali, so povedali v Holdingu Slovenske elektrarne. Teš 6 so namreč s ciljem privarčevati premog za zimske mesece, ko bodo potrebe po energiji večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji, iz omrežja začasno izklopili 14. oktobra.

Po slabih dveh mesecih znova zagnali Teš 6

S premogom je treba varčevati zaradi ponavljajočih se geomehanskih težav Premogovnika Velenje in posledic prvih ukrepov za opuščanje rabe premoga. Po navedbah rudnika izkop premoga trenutno poteka na odkopni plošči D k.-110, ki je po načrtovanem koncu odkopavanja na odkopni plošči B k.-110 edina aktivna.

 

Premogovnik bo uvažal indonezijski premog

Zaradi energetske krize je padla odločitev za uvoz premoga, dokler Premogovniku Velenje izkopa ne bo uspelo povečati na zadovoljivo raven. Premogovnik Velenje je medtem na podlagi analize okoljske in tehnološke sprejemljivosti premogov za potrebe Teš s švicarskim trgovcem Petraco Oil Company iz Lugana sklenil dve pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Okvirna vrednost prve pogodbe brez davka znaša 42,5 milijona dolarjev (40,96 milijona evrov), vrednost druge pogodbe pa je 7,9 milijona dolarjev (7,61 milijona evrov).

Podatka o tem, koliko premoga bodo dobili za omenjeno ceno, v premogovniku niso razkrili. So pa dodali, da se nadaljujejo pogovori za dodatne dobave energenta z dobavitelji z območja Balkana in vzhodne Evrope.

Teš je po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja opravil postopke testiranja 10 tisoč ton indonezijskega premoga. Preliminarni rezultati projektanta kotla za indonezijski premog so pokazali, da je premog za testiranje sosežiga z lignitom ustrezen, so sporočili.

Teš testira tudi pet drugih vrst premoga, ki imajo enako ali boljšo kurilno vrednost ter podobno kemijsko sestavo kot velenjski lignit. Ko bo test posamezne vrste premoga zaključen, bo Teš Premogovniku Velenje predstavil elaborat z rezultati testiranja.

Več si lahko preberete tukaj.