Novice

Nova vrsta pomoči malim in srednje velikim podjetjem

Evropska komisija je julija 2014 sprejela nove smernice o državnih pomočeh. Najpozneje do 1. februarja letos bodo morale države članice nadomestiti stare sheme državnih pomoči, ki jih dodeljujejo na podlagi smernic iz leta 2004.

Nova vrsta pomoči malim in srednje velikim podjetjem

Državna pomoč je v skladu z veljavnim zakonom opredeljena kot začasna in povratna pomoč družbam v težavah, da ostanejo pri življenju, in sicer kot pomoč v času priprave načrta prestrukturiranja in kot pomoč za izvajanje tega programa.

Ta vrsta pomoči bo namenjena le malim in srednje velikim podjetjem, dodelila pa se bo lahko le v obliki dolžniških instrumentov v obliki kredita ali poroštva države za komercialni krediti z ročnostjo največ 18 mesecev. Za pridobitev te pomoči bodo morala podjetja pripraviti poenostavljen program prestrukturiranja, ki bo moral podjetju zagotavljati povrnitev dolgoročne sposobnosti preživetja na trgu.

Novela Zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah bo uvedla tudi moratorij na vračilo državnih pomoči. V praksi se pogosto dogaja, da postopek dodelitve pomoči traja tudi več mesecev, bo po novem rok vračila začel teči šele s končno odločitvijo.

 

 

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024