Novice

Norija na nepremičninskem trgu se ne ustavlja

Povpraševanje po stanovanjskih kreditih je še vedno veliko.

Norija na nepremičninskem trgu se ne ustavlja

Že nekaj časa na nepremičninskem trgu vlada veliko povpraševanje. To v svojem zadnjem poročilu za prve štiri mesece letošnjega leta ugotavlja tudi Banka Slovenije, kjer med najbolj izstopajočimi izpostavlja predvsem meseca marec in april.

Ugodne obrestne mere za stanovanjske kredite še naprej vzbujajo veliko zanimanje Slovencev za tovrstne kredite. V prvih štirih mesecih letošnjega leta so se stanovanjska posojila povečala za 110 milijonov evrov, predvsem pa izstopata marec in april, ki sta bila skoraj enkrat višja od lanskoletnega povprečja.

"Rast stanovanjskih posojil še vedno odraža dinamiko rasti cen stanovanjskih nepremičnin, ob povečani izdaji gradbenih dovoljenj za stanovanjske nepremičnine pa se še povečujejo možnosti za rast stanovanjskih posojil tudi v prihodnje," v poročilu ugotavlja Banka Slovenije.

Dokler bodo krediti poceni, bo povpraševanje tako

stanovanja Maribor Foto: Matjaž Vertuš Cene stanovanj v prestolnici so v mnogih primerih že presegle tri tisoč evrov za kvadratni meter, prodajalci pa v večini primerov nimajo težav s prodajo. Kot je pred časom za Siol.net povedal nepremičninski posrednik Stane Petavs, bo takšno stanje na nepremičninskem trgu ostalo, dokler bodo obrestne mere tako nizke.

"V celotni zgodbi ne gre niti toliko za poceni kredite, temveč za ogromen bazen hranilnih vlog Slovencev, ki se zdaj tudi zaradi strahu pred inflacijo selijo v nepremičnine," ocenjuje Petavs.

Raziskava spletne strani Numbeo je sicer pokazala, da si slovenska družina s povprečno plačo težko privošči stanovanje v Ljubljani. Cene stanovanj so se od leta 2015 dvignile za od 35 do 40 odstotkov, Ljubljano pa je raziskava postavila na 36. mesto od 192 evropskih mest. Na vrhu se je, z najdražjimi nepremičninami glede na višino plač, uvrstila Moskva, sledi pa ji Pariz.

 

Več si lahko preberete tukaj.