Novice

NLB lani podrla rekord

Leto 2022 je bilo najboljše v zgodovini NLB Skupine, so sporočili iz naše največje banke. Dosegla je številne pomembne poslovne mejnike. Rezultat NLB Skupine po davkih je v letu 2022 znašal 446,9 milijona evrov, pri čemer je na celoletni poslovni rezultat pomembno vplival marčevski nakup N Banke.  

NLB lani podrla rekord

Če izvzamemo ves prispevek N Banke, se je čisti dobiček povečal za 11 odstotkov in dosegel 262,8 milijona evrov, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Leto so sklenili z močnim kapitalskim položajem, saj so dosegli skupni kapitalski količnik v vrednosti 19,2 odstotka, kar pomeni 1,4 odstotne točke več kot 2021. 

"Preteklo leto je bilo za Evropo resda izjemno turbulentno, a bankam v NLB Skupini je ponudilo še eno priložnost, da dokažejo svojo sistemsko pomembno vlogo, ki jo imajo v družbi," je ob objavi nerevidiranih rezultatov za leto 2022 poudaril predsednik Uprave NLB Blaž Brodnjak.

Za petino več prihodkov kot v 2021

Skupni čisti prihodki  Skupine NLB so znašali 798,5 milijona evrov, kar je 20 odstotkov več kot leto poprej, pri čemer so prihodki brez 35,6 milijona evrov vrednega prispevka N Banke v letu 2022 zrasli za 14 odstotkov.

Čisti obrestni prihodki so se v letu 2022 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za 23 odstotkov in so znašali 504,9 milijona evrov. Rast čistih obrestnih prihodkov je brez prispevka N Banke v primerjavi z enakim obdobjem lani znašala 69,8 milijona evrov, kar je 17-odstotna rast, kot posledica večjega obsega poslovanja, višje ključne obrestne mere ECB in referenčnih obrestnih mer ter zelo velikega obsega novih posojil.

Čisti neobrestni prihodki so v letu 2022 znašali 293,6 milijona evrov, od česar je N Banka prispevala 9,9 milijona evrov.

Zrasel obseg depozitov in kreditov

Stanje bruto kreditov strankam v Skupini se je v letu 2022 zvišalo za skoraj 2,5 milijarde evrov oziroma 23 odstotkov.

NLB Skupina je prvič v zgodovini zbrala več kot 20 milijard evrov depozitov strank, kar predstavlja 14- odstotno rast. Obseg depozitov Skupine je v letu 2022 narasel za 2,39 milijarde evrov. Razmerje med posojili in depoziti (LTD) je tako na ravni Skupine znašalo 65,3 odstotka, kar je 5,3 odstotne točke več kot v letu 2022.

Skupina NLB je sprejela tudi nekaj politik in zavez. Tako je denimo pristopila k Zavezništvu Združenih narodov za podnebno nevtralno bančništvo (Net-Zero Banking Alliance) in sprejela strategijo za podnebno nevtralno poslovanje.

Sporočajo tudi, da je podjetje Sustainalytics NLB podelilo oceno tveganja ESG 17,7, tveganje vidnejših finančnih vplivov dejavnikov ESG pa je ocenilo kot nizko. Pri tem gre za presojo vpliva okoljskih, družbenih in upravljavskih dejavnikov.

Več si lahko preberete tukaj.