Novice

Koliko Slovenci zapravimo za kave in tortice

Petindvajset najuspešnejših slaščičarn in kavarn je lani skupaj ustvarilo dobrih 15,8 milijona evrov prihodkov in dobrih 180 tisoč evrov dobička. Največ prihodkov in dobička imajo kavarne Zvezda.

Koliko Slovenci zapravimo za kave in tortice

Na vrh lestvice najbolj uspešnih slovenskih kavarn in slaščičarn se po prihodkih uvrščajo ljubljanska podjetja Zvezdica (kavarne in slaščičarne Zvezda, Letras (kavarna in Hiši čokolade Rustika in Sputnik (kavarna Sputnik. Lani so tri najvišje uvrščena podjetja skupaj ustvarila 6,2 milijona prihodkov, kar je dobrih 700 tisočakov več kot leto prej. Dobiček sta ustvarili podjetji Zvezdica in Letras, medtem ko je imelo podjetje Sputnik skoraj 66 tisoč evrov izgube.

Največ aktivnih podjetjih iz panoge je registriranih v osrednjeslovenski, podravski in gorenjski regiji, najmanj slaščičarn in kavarn pa najdemo na Notranjsko-Kraškem, Goriškem in Zasavskem.

Med lastniki kavarn in slaščičarn je največ (173 samostojnih podjetnikov, sledijo družbe z omejeno odgovornostjo (135, ena je družba z neomejeno odgovornostjo in ena komanditna družba. Večina podjetij je brez redno zaposlenih.

Več o tem tukaj.

 

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024