Novice

Kdo je mož, ki bo rešil Grke?

Aleksis Cipras je za številne Grke mož, ki jih bo rešil zategovanja pasu in jih popeljal v zlato prihodnost, zlasti za nemške medije pa je evrogroza in populist, ki se igra z ognjem.

Kdo je mož, ki bo rešil Grke?

Grčijo čakajo predčasne volitve, na katerih bo najverjetneje zmagala skrajno leva Siriza, ki jo vodi 40-letni inženir Cipras. Če bo Siriza dobila dovolj glasov, da bo sama sestavila vlado, oziroma če bo našla partnerja ali partnerje za koalicijsko vlado, potem bo novi grški predsednik vlade postal prav Cipras.

Ko je Grčija bankrotirala, ki je na pomoč morala s stotinami milijardami evrov priskočiti tujina oziroma EU. Najprej leta 2010 z več kot 50-milijardnim posojilom evrskih držav, leta 2012 pa še z več kot 140-milijardno pomočjo v okviru reševalnega mehanizma EFSF.

Na valovih grškega nezadovoljstva se je začel vzpenjati Cipras. Že pred volitvami leta 2012 je Cipras izoblikoval svoj uspešen pristop z obljubami o koncu zategovanja pasu, ki jim ga vsiljuje tujina (zlasti Nemčija. Besede, ki so pihale na dušo ponižanih Grkov. Grški dolg zanj sploh ni bil težava Grčije, ampak tujine oziroma upnikov.

Več o tem tukaj.