Novice

Kako velik vpliv ima epidemija na turizem? Tu so številke.

Turizem je ena tistih gospodarskih panog, ki jo je epidemija COVID-19 najbolj prizadela. Slovenski turizem je v letošnjem letu močno odvisen od domačih gostov.

Kako velik vpliv ima epidemija na turizem? Tu so številke.

V prvi polovici leta 2020 je bilo v turističnih nastanitvenih objektih zabeleženih 64 % manj prihodov in 60 % manj prenočitev turistov kot v prvi polovici 2019.

V januarju in februarju 2020 je bilo število prihodov in prenočitev še podobno kot v letu pred tem, po pojavu epidemije COVID-19 v marcu pa je strmo upadlo. V aprilu in maju je bilo tako v primerjavi z istim obdobjem lani število prihodov in prenočitev zanemarljivo majhno. Turisti so se začeli vračati po preklicu epidemije; v juniju je število prihodov in prenočitev tujih turistov sicer doseglo zgolj šestino tistih iz junija 2019, število prihodov in prenočitev domačih turistov pa je že doseglo lanske vrednosti.

V 2019 si je enotedenske počitnice finančno lahko privoščilo tričetrtine (76 %) gospodinjstev. V tem obdobju je na vsaj eno daljše zasebno potovanje (s 4 ali več prenočitvami) odšla nekaj večkot polovica (54 %) prebivalcev Slovenije, starih vsaj 15 let. Največ zasebnih potovanj je bilo opravljenih v 3. četrtletju leta (v juliju, avgustu in septembru). V počitniških mesecih – v juliju in avgustu 2019 – smo opravili kar tretjino (32 %) vseh zasebnih potovanj in skoraj polovico (46 %) vseh daljših zasebnih potovanj vlanskem letu.

V 3. četrtletju 2019 je 30 % vseh zasebnih potovanj potekalo v Sloveniji, 70 % v tujini. Tri četrtine (74 %) vseh zasebnih potovanj v tujino so predstavljala potovanja na Hrvaško. V tujini so zasebna potovanja v povprečju trajala približno 7 prenočitev, skoraj dvakrat tolikokot v Sloveniji.

Na zasebnih potovanjih smo porabili v povprečju 43 EUR na osebo na dan. Skoraj polovico stroškov so predstavljali izdatki za nastanitev, nekaj večkot petino izdatki za prevoz, tretjino pa so predstavljali preostali stroški.

Več preberite tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024