Novice

Kako poslujejo sporne pekarne, ki ne ustrezajo higienskim standardom?

Potem ko inšpektorji v decembrskem poostrenem nadzoru pekarn po Sloveniji v le 15 primerih niso ugotovili kršitev, smo preverili, kako se sporni peki znajdejo na finančnem področju.

Kako poslujejo sporne pekarne, ki ne ustrezajo higienskim standardom?

Večina od 32 spornih pekarn je v lanskem letu poslovala z dobičkom, z minimalno izgubo se spopadajo le štiri izmed njih. Šest pekarn je svoja vrata prvič odprlo letos, zato je njihovo poslovanje še neznanka. Dve izmed teh sta poslovali na črno, dve pa sta dobili prepoved opravljanja dejavnosti.

V le polovici od pregledanih pekarn ustrezne inšpekcijske službe niso ugotovili neskladnosti na higienskem področju, v 13 odstotkih pa so bile higienske razmere zelo slabe. Inšpektorji so naleteli na plesnive stene in strope, umazana tla, odložene stvari, ki ne spadajo tja, v dveh primerih so opazili iztrebke glodavcev, zapredke insektov v vreči z moko in obgrizene vreče.

Od spornih pekarn je po podatkih poslovnega imenika bizi.si v lanskem letu najbolje poslovala ljubljanska pekarna Loni-pek z Dunajske 87, ki se lahko pohvali še s pekarno v novogoriški Ulici Gradnikove brigade 21. Kljub 1,5 milijona evrov prihodkov in dobrih 44 tisočakov dobička v ljubljanski enoti ne morejo poskrbeti za ustrezno ravnanje z živili v proizvodnji in opremljenost umivalnikov.

 

Več o tem tukaj.