Izberi dejavnost

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
TSMEDIA dejavnosti
SKD dejavnosti

Izberi pravni status

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
Seznam pravnih statusov
  • Bizi.si
  • Novice
  • Kako je z nadomestilom plače v primeru karantene?
Novice

Kako je z nadomestilom plače v primeru karantene?

Kaj prinaša Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV) oz. širše znan pod imenom četrti protikorona paket (PKP4)? V nadaljevanju več o nadomestilu plače v primeru odrejene karantene delavcu.

Kako je z nadomestilom plače v primeru karantene?

ZIUPDV omogoča nadomestilo plače delavcem, ki jim je bila odrejena karantena in zaradi tega ne morejo opravljati svojega dela, ter povračilo teh izplačanih nadomestil delodajalcu, in sicer v celoti.

Ta ukrep, ki traja najdlje do 30. septembra 2020, lahko uveljavlja delodajalec, ki izjavi, da ne more organizirati dela na domu za delavce, ki jim je bila odrejena karantena. Pri tem je delavec upravičen do nadomestila plače za obdobje, za katerega mu je bila odrejena karantena. Nadomestila pa se ne izplačuje v primeru, ko je delavec ob odrejeni karanteni upravičen do odsotnosti z dela na podlagi predpisov o zdravstvenem zavarovanju ali starševskem varstvu ali pa če to pravico pridobi v obdobju, ko mu je odrejena karantena.

Višina nadomestila je odvisna od razloga za odreditev karantene in je vezana na določbe Zakona o delovnih razmerjih (v nadaljnjem besedilu: ZDR-1). Delavec, ki mu je bila odrejena karantena (i) ob prehodu meje, ima pravico do nadomestila plače v višini, ki je enaka nadomestilu za primer višje sile po določbah ZDR-1 (6. odstavek 137. člena ZDR-1, ki pravi, da nadomestilo znaša polovico plačila, do katerega bi bil sicer upravičen [delavec], če bi delal, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače). Delavec, ki mu je bila odrejena karantena zaradi (ii) stika z okuženo osebo, pa ima pravico do nadomestila v višini, ki po določbah ZDR-1 velja za primer začasne nezmožnosti zagotavljanja dela iz poslovnega razloga, to je začasnega čakanja na delo (2. odstavek 138. člena ZDR-1, ki pravi, da nadomestilo plače znaša 80 odstotkov osnove povprečne mesečne plače delavca za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti). Višina nadomestila pa je drugačna v primerih, ko delavec prejema delno nadomestilo na podlagi predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ali starševskem varstvu.

Delavec, ki mu je bila odrejena karantena, je dolžan najpozneje v treh delovnih dneh od prejema odločbe o odreditvi karantene o tem obvestiti delodajalca in mu tudi posredovati odločbo, pri čemer pa ZIUPDV navaja, da mora biti razlog za odreditev karantene razviden iz odločbe. Mehanizem izvajanja nadzora nad dodelitvijo in izplačevanjem nadomestila plače je smiselno enak sistemu, ki velja za povračilo nadomestila plače v primeru čakanja na delo.

Več preberite tukaj.


< Na seznam
© Vse pravice pridržane 1997-2020 TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o