Novice

Izginil je 20. najbogatejši človek na svetu

Jack Ma, ustanovitelj veletrgovca Alibaba in dvajseti najbogatejši človek na svetu, je oktobra ostro kritiziral kitajski regulatorni sistem in tamkajšnjo komunistično partijo. Nihče ga ni videl ali slišal že več kot dva meseca. 

Izginil je 20. najbogatejši človek na svetu

Jack Ma je 24. oktobra obiskal gospodarski forum v Šanghaju. Tam je imel govor, v katerem je ostro kritiziral kitajske regulatorje, banke in ne nazadnje posredno tudi Komunistično partijo Kitajske, ki vlada državi. Očital jim je togost in zaviranje napredka ter jih pozval k obširnim reformam.

56-letni milijarder je, po pričevanju virov blizu njega, menil, da mora na dogodku, kar je v nasprotju z njegovo siceršnjo umirjenostjo in preudarnostjo, nastopiti ostro ter povedati, kar misli. A to se mu je maščevalo. 

Kitajske oblasti so se odločile: imperij Jacka Maja je treba razbiti

Prva žrtev Majevih besed je bil Ant Group, podružnica Alibabe, ki se ukvarja s finančnimi storitvami in je lastnik Alipaya, največjega plačilnega servisa na Kitajskem. Ant Group bi se moral 5. novembra uvrstiti na šanghajsko in hongkonško borzo z največjim IPO (prvo javno prodajo delnic) v zgodovini. Vrednost podjetja je bila ocenjena na kar 255 milijard evrov. 

Do tega ni prišlo, saj so kitajske oblasti IPO družbe Ant Group zaustavile. Ne le to, regulatorji naj bi ukazali tudi razbitje Ant Group na več podjetij.

Pod drobnogledom regulatorjev se je zaradi domnevnega monopolizma znašla tudi Majeva Alibaba. Cena delnice Alibabe je zaradi tega od konca oktobra do danes padla za več kot 20 odstotkov. 

V javnosti se ni pojavil že več kot dva meseca

Jack Ma je medtem izginil. Na družbenem omrežju Twitter se je nazadnje oglasil 10. oktobra, skrivnostno in brez pojasnila pa je novembra zapustil tudi resničnostno oddajo, v kateri je imel vlogo sodnika. V zadnji epizodi oddaje Africa’s Business Heroes, ki jo je Jack Ma sicer soustvaril in katere namen je iskanje ambicioznih podjetnikov na afriški celini, ga niso niti omenili. 

Kaj se je zgodilo z Jackom Majem in kje je, uradno ne ve nihče. V javnosti se sicer pojavljajo ugibanja, da je najverjetneje stopil korak nazaj in se "potuhnil", dokler traja regulatorni pogrom nad Alibabo in njenimi podružnicami.

V teh Jack Ma sicer nima več glavne besede, saj je z vodilnega položaja v Alibaba Group odstopil leta 2019 in se posvetil drugim projektom, v prvi vrsti financiranju dobrodelnih organizacij. Njegov glas sicer še vedno šteje ogromno, saj je največji posamični delničar Alibabe. V lasti ima okrog pet odstotkov delnic družbe. 

Več si lahko preberete tukaj.