Novice

Evropska komisija občutno izboljšala napoved rasti slovenskega gospodarstva

Za prihodnje leto je napovedana petodstotna rast.

Evropska komisija občutno izboljšala napoved rasti slovenskega gospodarstva

Evropska komisija je Sloveniji za letos napovedala 5,7-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,8 odstotne točke več, kot je predvidela v spomladanski gospodarski napovedi. Za prihodnje leto pa ji je napovedala petodstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v majski napovedi. Rast med drugim poganjajo potrošnja in naložbe.

Medtem ko je Bruselj maja Sloveniji za letos napovedal gospodarsko rast v višini 4,9 odstotka in za leto 2022 v višini 5,1 odstotka, ji zdaj za letos napoveduje 5,7-odstotno rast, prihodnje leto pa petodstotno.

Okrevanje slovenskega gospodarstva podpirajo močna rast zasebne potrošnje, naložbe in izvoz, zlasti izvoz blaga v obsegu, ki presega predkrizno raven. Na splošno vpliv krize še naprej blažijo obsežni vladni ukrepi v podporo zaposlovanju in likvidnosti podjetij, je v danes objavljeni gospodarski napovedi zapisala Evropska komisija.

Komisija je sicer že v spomladanski napovedi zapisala, da slovensko gospodarstvo spodbuja predvsem domača potrošnja, ki se krepi, pričakovati pa je tudi rast investicij tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Evropska komisija letno objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

 

Več si lahko preberete tukaj.