Novice

ECB evroobmočju napoveduje skoraj 9-odstotni padec BDP

Bruto domači proizvod (BDP) območja z evrom se bo letos skrčil za 8,7 odstotka, je v danes objavljeni redni četrtletni napovedi ocenila Evropska centralna banka (ECB). Prihodnje leto naj bi evrsko gospodarstvo okrevalo po 5,2-odstotni stopnji, leta 2022 pa bo sledila 3,3-odstotna rast, so po poročanju STA sporočili iz banke.

ECB evroobmočju napoveduje skoraj 9-odstotni padec BDP

Območju z evrom se zaradi posledic pandemije bolezni novega koronavirusa letos obeta hud padec. ECB je v primerjavi z marčno napovedjo oceno gibanja BDP za 2020 poslabšala za 9,5 odstotne točke, oceni za 2021 in 2022 pa popravila navzgor za 3,9 oziroma 1,9 točke, navaja STA.

Napovedi kažejo na zgodovinski padec v drugem letošnjem četrtletju, preden si bo gospodarstvo v drugi polovici leta ponovno opomoglo, je na novinarski konferenci po seji sveta ECB dejala predsednica banke Christine Lagarde. Ob tem pa je opozorila, da napoved spremlja visoka stopnja negotovosti.

 

Šibka inflacija

Inflacija bo po oceni ECB letos 0,3-odstotna, kar bo tudi posledica zloma cen nafte. Prihodnje leto naj bi bila 0,8-odstotna in leta 2022 1,3-odstotna. Cilj ECB je rast cen tik pod dvema odstotkoma.

Lagardova je poudarila, da inflacijo še naprej dušijo nizke cene energije, v prihodnjem obdobju pa bo ostala nizka tudi v luči velikega padca gospodarske aktivnosti.

 

 

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024