Novice

Drugi tir: za devet kilometrov proge potrebujemo 13 let?

Drugi tir na odseku med Črnim Kalom in Koprom gradi Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin.

Drugi tir: za devet kilometrov proge potrebujemo 13 let?

"Če se spomnite vseh kritik, da slovenska država za 27 kilometrov proge potrebuje kar četrt stoletja ... Zdaj pa imamo devet kilometrov, za kar potrebujemo 13 let," opozarja Jadran Bajec.

Projektni svet za civilni nadzor drugega tira Divača-Koper vztraja pri oceni, da projekt ne poteka optimalno, poroča STA. Posamezne odločitve niso sprejete transparentno, povečujejo se zamude, zato projekt do konca leta 2025 ne bo zgrajen, opozarjajo civilni nadzorniki.

Zakaj dvotirnost?

Predsednik Jadran Bajec je na četrtkovi novinarski konferenci ob predstavitvi četrtega poročila projektnega sveta izpostavil predvsem vprašanje dvotirnosti infrastrukturnega projekta, za kar je vlada leta 2017 sprejela tudi sklep. Pristojne strokovne vladne službe je po Bajčevih besedah tedaj zadolžila, naj pripravijo potrebno dokumentacijo, da bo drugi tir v bližnji prihodnosti dvotirna proga, a do danes ni nobenih resnih podlag za dvotirnost, je poudaril.

 

Ni lokacijskega načrta

"Ni še dopolnitev državnega lokacijskega načrta, tudi kakšnega drugega zakonskega akta, na podlagi katerega bi lahko investitor pridobil gradbeno dovoljenje, ni," je bil kritičen. "Ne samo to – tudi dela investitorja na tej pripravi dokumentacije vodi direkcija za infrastrukturo, čeprav za obstoječo progo vlogo investitorja nosi 2TDK," je še opozoril.

Glede na dokumentacijo, ki so jo prejeli civilni nadzorniki, bo sprememba lokacijskega načrta po Bajčevih besedah luč sveta ugledala šele leta 2025, progo pa naj bi zgradili do leta 2033.

 

Več si lahko preberete tukaj.