Novice

Direktorji zaskrbljeni zaradi številnih predpisov

Direktorji podjetij po svetu so najbolj zaskrbljeni zaradi pretirane količine predpisov, skrbijo pa jih tudi fiskalni primanjkljaji in dolg, naraščajoče davčne obremenitve in geopolitične negotovosti.

Direktorji zaskrbljeni zaradi številnih predpisov

Na vrh seznama želja, na katere želijo usmeriti pozornost vlad, direktorji postavljajo mednarodno konkurenčen in učinkovit davčni sistem (takšnih je 67 odstotkov, usposobljeno in prilagodljivo delovno silo (60 odstotkov ter ustrezno fizično infrastrukturo (49 odstotkov.

Gospodarsko rast pričakuje manj direktorjev kot lani

Raziskava je sicer pokazala, da 37 odstotkov direktorjev letos pričakuje krepitev gospodarske rasti, kar je manj kot lani, ko je ta delež znašal 44 odstotkov.

Zaupanje v lastna podjetja raste

Se je pa po drugi strani okrepilo zaupanje direktorjev v rast lastnih podjetij, saj jih je 39 odstotkov "močno prepričanih", da bodo prihodki v njihovih podjetjih v naslednjih 12 mesecih rasli. To je enak odstotek kot lani in nekoliko višji od leta 2013, ko je znašal 36 odstotkov.

Poziv vladam

Direktorji zato pozivajo vlade, naj se znova osredotočijo na uravnoteženje javnih financ in vzdržno zmanjševanje stroškov opravljanja storitev. Hkrati bi morali spodbuditi prizadevnost organizacij v javnem sektorju, da se bodo lahko spopadale s spremembami v prihodnosti, menijo.

V 18. letni globalni raziskavi PWC med direktorji je sodelovalo 1322 vodilnih v podjetjih iz 77 držav po svetu in 50 vladnih predstavnikov in direktorjev državnih organizacij.