Novice

Dejavnosti v povezavi z gradnjo JEK2 tečejo s polno paro

Podjetje Gen energija, ki je v vlogi investitorja v projekt izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK2), izvaja vse dejavnosti, povezane s sprejemanjem dokončne investicijske odločitve. Ta je načrtovana v letu 2028. Največ intenzivnih dejavnosti trenutno poteka v okviru priprave umeščanja objekta v prostor. Prav tako intenzivno poteka dialog s posameznimi dobavitelji tehnološke opreme iz ZDA, Francije in Južne Koreje. Budno spremljajo tudi razvoj malih modularnih jedrskih reaktorjev (SMR).

Dejavnosti v povezavi z gradnjo JEK2 tečejo s polno paro

"S potencialnimi dobavitelji se pogovarjamo, kakšno opremo ponujajo in kakšne rešitve predlagajo," je na neformalnem srečanju z novinarji v Ljubljani dejal generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. Pogovarjajo se s francoskim podjetjem EDF, ameriškim Westinghousom, katerega tehnologija je že v obstoječi krški nuklearki, ter korejskim velikanom KHNP. Potencialni dobavitelji se tudi že povezujejo s potencialnimi slovenskimi dobavitelji ali podizvajalci.

Paravan posvetovalni referendum o JEK2, ki naj bi ga izvedli v drugi polovici leta, označuje kot zelo pomemben za državo. "Pozdravljamo poenotenje celotnega političnega vrha, da gre za izjemno pomembno vprašanje za Slovenijo, kjer sta potrebna konstruktivna drža in politično soglasje. Takšen signal je za projekt izjemnega pomena. Ključna je tudi resolucija o miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki je še v pripravljalni fazi. Tako referendum kot resolucija bosta za nas zelo pomembna signala, saj bosta koristila nadaljevanju dejavnosti, predvsem pa pospeševanju projekta," je pojasnil Paravan.

Makrolokacija Jek2 znana, mikrolokacija še ne

Analiza za izbor najprimernejše lokacije gradnje drugega bloka jedrske elektrarne je pokazala, da je najbolj ustrezna lokacija zahodno ob obstoječi krški nuklearki na levem bregu Save. Vse rešitve za gradnjo drugega bloka zato razvijajo v tej smeri. Še vedno pa imajo na mizi več različic elektrarne, in sicer zmogljivosti reaktorja od 1.000 MW do 2.400 MW. Mogočih rešitev znotraj tega razpona je tako osem, kar vpliva tudi na izbor mikrolokacije elektrarne. "V nadaljnjem procesu bomo šli v ožanje in določitev natančne moči elektrarne," je napovedal Paravan.

 
Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024