Novice

Bodo nekatere trgovine ob nedeljah znova odprte?

Vlada je začela obravnavo predloga novele zakona o trgovini, s katero bi izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavila kot trajne. Brez sprememb zakona o trgovini se bo ukrep konec tega leta iztekel.

Bodo nekatere trgovine ob nedeljah znova odprte?

Ministrski zbor je na včerajšnji seji obravnavo predloga novele zakona o trgovini prekinil in predlog besedila poslal Ekonomsko-socialnemu svetu, ki bo o tem razpravljal na petkovi seji, so po seji sporočili z vlade.

Zakon o trgovini je bil nazadnje noveliran leta 2020, z njim pa je bilo ob nekaterih izjemah obratovanje trgovin ob nedeljah in praznikih prepovedano. Med izjemami so bile prodajalne do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Zdajšnji ukrep v veljavi le do konca leta

Po uveljavitvi zakona se je na področju prodajaln v turističnoinformacijskih centrih ter muzejih pokazala potreba po določitvi dodatnih izjem. Prav tako omejitev na 200 kvadratnih metrov prodajne površine ne omogoča obratovanja prodajalne na letališču, ki sicer spada med izjeme, a presega z zakonom določeno velikost prodajalne.

Problematiko so julija 2021 začasno uredili z interventnim zakonom za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19, a je ta določal, da se ukrep izvaja le do konca tega leta.

Več si lahko preberete tukaj.

Mercator je prevzel Tuš
16. november, 2023