Izberi dejavnost

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
TSMEDIA dejavnosti
SKD dejavnosti

Izberi pravni status

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
Seznam pravnih statusov
Novice

Bitcoin podrl magični rekord

Najstarejša in najbolj poznana kriptovaluta bitcoin je na kriptoborzi Bitstamp danes dosegla novo rekordno vrednost. Cena za bitcoin se je povzpela do 19.825 dolarjev, s čimer je padla dosedanja najvišja vrednost s konca leta 2017. Na nekaterih drugih platformah rekord še čakajo.

Bitcoin podrl magični rekord

Bitcoin se je na Bitstampu po podatkih z borze danes dvignil na raven 19.825 dolarjev. Doslej je bila na tej borzi njegova najvišja cena 19.666 dolarjev. Na nekaterih drugih borzah je sicer bitcoin konec leta 2017 presegel vrednost 20 tisoč dolarjev. To se danes še ni zgodilo, a številni ugibajo, da tudi ta meja ni več daleč. Vrednost bitcoina je v zadnjih tednih močno narasla, prav tako se je zvišala vrednost nekaterih drugih kriptovalut, poroča STA.

 

Na trgu so bitcoin ponudili leta 2009

Bitcoin je na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (blockchain) osnovana kriptovaluta, ki jo je leta 2008 izumila oseba ali skupina oseb pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Njegova ali njihova prava identiteta še danes ostaja neznana. Na trgu so jo ponudili leta 2009, takrat je bil bitcoin vreden le nekaj dolarskih centov.

Tako kot preostale kriptovalute bitcoin ni reguliran, kar pomeni, da nad njim ne bedi nobena centralna banka, niti ga ne podpira katera od držav. Kot preostale kriptovalute se bitcoin uporablja kot plačilno sredstvo za dobrine in storitve, mogoče ga je zamenjati tudi za druge valute.

Rast je bila pričakovana po prepolovitvi maja letos

Konec leta 2017 je cena bitcoina in tudi številnih drugih kriptovalut dosegla rekordno vrednost. Bitcoin je bil takrat vreden več kot 20 tisoč dolarjev, a je nato v manj kot mesecu dni upadel pod 10 tisoč dolarjev. Marca letos je tudi na kriptovalute vplival izbruh globalne pandemije bolezni covid-19, ko se je bitcoin spustil pod štiri tisoč dolarjev. Od takrat pa se postopoma, a vztrajno ponovno krepi.

Rast je bila pričakovana po tako imenovani prepolovitvi (halving) maja letos. Kriptovalutam gre po mnenju strokovnjakov na roko tudi negotovost na globalnih finančnih trgih, ko se je vse več tradicionalnih vlagateljev pripravljenih spogledovati s kriptovalutami. Zagovorniki kriptovalut jih namreč vidijo kot varno zavetje, podobno kot zlato, kamor vlagatelji usmerjajo sredstva v obdobju gospodarskih turbulenc. Zaradi fiskalnih in monetarnih ukrepov, ki jih vlade sprejemajo v obdobju boja proti bolezni covid-19, so trenutno manj privlačna vlaganja v klasične valute, kot je na primer dolar.

Paypal omogočil plačevanje z digitalnimi valutami

Prav tako so zanimanje za kriptovalute v zadnjem obdobju izrazili nekateri vidni vlagatelji, sprejela pa so jih tudi nekatera podjetja. Plačilni sistem Paypal je tako nedavno uporabnikom omogočil plačevanje z digitalnimi valutami, upravljavec premoženja Fidelity pa je vzpostavil bitcoin sklad.

Več si lahko preberete tukaj.

Sledite nam tudi na Facebooku, Twitterju in Instagramu.


< Na seznam
© Vse pravice pridržane 1997-2021 TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o