Novice

SDH prižgal zeleno luč partnerstvu med SŽ-Tovorni promet in češkim EP Holdingom

Slovenski državni holding (SDH) je prižgal zeleno luč sklenitvi strateškega partnerstva med družbama SŽ-tovorni promet in češkim EP Holdingom. Z njim si želijo Slovenske železnice ustvariti vodilno družbo na področju logistike v jugovzhodni Evropi.

SDH prižgal zeleno luč partnerstvu med SŽ-Tovorni promet in češkim EP Holdingom

Slovenske železnice so strateškega partnerja začele iskati že pred tremi leti. Sprva se je za vstop v SŽ-Tovorni promet zanimalo več družb, zavezujočo ponudbo pa so nazadnje oddali le Čehi. Hčerinska družba Slovenskih železnic in EP Holding nameravata skupaj ustanoviti novo družbo, na katero bodo Slovenske železnice prenesle premoženje SŽ-Tovorni promet. Lastniško razmerje bo 51 odstotkov proti 49 odstotkom v prid Slovencev, navaja STA.

Želijo postati največji v jugovzhodni Evropi

Novemu strateškemu partnerstvu so konec oktobra zeleno luč prižgali nadzorniki Slovenskih železnic. Kot so tedaj sporočili iz železnic, je cilj strateškega partnerstva ustvariti vodilno družbo na področju logistike v jugovzhodni Evropi, kamor štejejo Slovenijo, severno Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko, Bolgarijo, Romunijo, Srbijo in preostali del Balkana, poroča STA.

Glavni finančni cilji nove družbe so podvojitev dobička in 50-odstotna rast prihodkov v obdobju petih let, ključni poslovni cilji pa ostajajo večja konkurenčnost in boljše storitve za uporabnike. "To bomo dosegli s prevzemi v tujini, širitvijo mreže in prenovo voznih sredstev," so še napovedali v Slovenskih železnicah. Višina dokapitalizacije novoustanovljene skupne družbe ostaja skrivnost, neuradno pa so mediji poročali, da se številke gibljejo med 60 in 100 milijoni evrov.

Kako posluje družbe SŽ-Tovorni promet

V zadnjih petih letih je družba SŽ-Tovorni promet najvišje prihodke ustvarila leta 2016, ko so se ustavili pri 197,3 milijona evrov. Takrat je bil z 10,9 milijona evrov najvišji tudi dobiček iz poslovanja (EBIT). Lani so se prihodki ustavili pri 191,6 milijona evrov, EBIT pa pri 7,3 milijona evrov. V osmih mesecih tega leta je podjetje ustvarilo 109 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 4,2 milijona evrov normaliziranega dobička iz poslovanja, še piše STA.

Več si lahko preberete tukaj.