Novice

AmCham: Slovenija potrebuje vizijo

Slovenija potrebuje jasno vizijo, zvezdo severnico, ki ji bo sledila ne glede na aktualno oblast, so na današnjem poslovnem zajtrku ameriške gospodarske zbornice AmCham v Sloveniji ugotavljali sogovorniki.

AmCham: Slovenija potrebuje vizijo

Slovenija ima dobro izhodišče, vendar je v zadnjih letih zaradi pretirane samozadovoljnosti začela zaostajati za drugimi, so menili govorci na zajtrku v Ljubljani. Tema pogovora je bilo vprašanje, ali so sanje o Sloveniji kot zvezdi Evrope še dovoljene. Sogovorniki so večinoma menili, da so možnosti dobre, le izkoristiti jih doslej nismo znali.

Privatizacija je nujna

Predsednik češke gospodarske zbornice in nekdanji češki minister Vladimir Dlouhy je izpostavil: "Privatizirati morate 15 podjetij, k čemur ste se zavezali," in dodal, da mora vlada premiera Mira Cerarja mora pri tem pač tvegati nepriljubljenost. Sicer pa mora naša država na kratki obvladovati makroekonomske kazalce, na daljši rok pa predvsem ostati odprta.

Za privatizacijo se je zavzel tudi nekdanji prvi mož NLB Marko Voljč. Slovenija je po njegovih besedah po osamosvojitvi vstopila v EU, zvezo Nato in evropsko monetarno unijo. S tem je dosegla zadane cilje in prevzelo nas je samozadovoljstvo. "Postali smo prevzetni," je opozoril.

Slovenija potrebuje "zvezdo severnico"

Predsednik AmCham in vodja Microsoftovih ekip v več kot 30 državah Matej Potokar pa je dejal, da Slovenija potrebuje "zvezdo severnico" - vizijo oziroma strategijo, ki se ne bo spremenila z naslednjo vlado.

Državni sekretar v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko Franc Matjaž Zupančič pa je pojasnil, da Slovenija prav sedaj končuje oblikovanje strategije pametne specializacije, v kateri je morala na zahtevo Bruslja zelo natančno opredeliti, kaj bo naša posebna usmeritev. Zupančič je med drugim izpostavil zdravstvo, turizem in rešitve na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije.