Bizi svetuje

Če v službi premalo pijete, vas bo bolela glava

Vzrokov za glavobol je veliko.

Če v službi premalo pijete, vas bo bolela glava

Vendar pa je premalo pitja tekočine izjemno pogost vzrok za nastanek glavobola. Vas zanima, zakaj?

Naši možgani so namreč sestavljeni iz več kot 75 % vode. Ob dehidraciji ti izgubljajo vodo, se skrčijo in odmaknejo od lobanje – to pa sproži bolečinske receptorje in posledica je glavobol, ki ga občutimo. Prav tako se ob premajhnem vnosu tekočine zmanjšata volumen in pretok krvi, kar pomeni manjšo dostavo kisika v možgane. Krvne žile se zato razširijo, kar povzroči otekanje možganov in poslabša glavobol. Zato poskrbite, da med delovnim časom redno pijete.

Prepoznajte znake blage dehidracije

Raziskave kažejo, da je ustrezno hidriranih le 23 % odraslih zaposlenih ljudi. Največkrat ob besedi dehidracija pomislimo na vroče okolje, sonce, športno aktivnost. Vendar ste lahko dehidrirani tudi, če delate v pisarni. Na spodnji grafiki lahko najdete znake in simptome dehidracije ter faktorje, ki povečajo tveganje zanjo.

original 64eba7a34831c_Slika1.png

Kako veste, ali ste ustrezno hidrirani?

Čeprav stanja dehidracije ni tako enostavno oceniti, pa lahko s spremljanjem svojih vitalnih znakov (suhost ust, kože, glavobol, žeja …) in barve urina naredite veliko, da dehidriranost v delovnem okolju preprečite. Nikar ne ignorirajte občutka žeje, saj je to eden izmed prvih znakov dehidracije.

Zelo enostaven test je tudi spremljanje barve urina. V kolikor je barva vašega urina v barvi limonade, je po vsej verjetnosti hidracija zadostna, temnejši odtenki pa lahko že nakazujejo na blago do zmerno dehidracijo. Vendar, pozor, na barvo urina lahko vpliva tudi uživanje antibiotikov, nekaterih zdravil, prehranskih dopolnil (npr. Cedevita) in tudi nekatera živila (npr. rdeča pesa).

original 64eba7a23a1af_Slika2.png

Ne čakajte predolgo, čas za kozarec vode ali vaše najljubše tekočine je vedno pravi.

 

Preberite še:

 

Na Biziju dajemo velik poudarek nasvetnim vsebinam z različnih področjih, med drugim na področju zdravja zaposlenih. Zato smo k sodelovanju povabili dr. Tadejo Jakus iz Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem, ki bo z vami delila nasvete, kako poskrbeti za svoje zdravje tudi v službi.