Izberi dejavnost

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
TSMEDIA dejavnosti
SKD dejavnosti

Izberi pravni status

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
Seznam pravnih statusov
  • Bizi.si
  • Novice
  • Nemško gospodarstvo v tretjem četrtletju z 8,5-odstotno rastjo
Novice

Nemško gospodarstvo v tretjem četrtletju z 8,5-odstotno rastjo

Nemški BDP se je v tretjem četrtletju okrepil za 8,5 odstotka, je danes v drugi oceni sporočil tamkajšnji statistični urad in tako zvišal prvotno oceno o 8,2-odstotni rasti. Gospodarsko rast so poganjali predvsem zasebna potrošnja, investicije podjetij in velik skok izvoza, potem ko je ta v preteklih mesecih zastal zaradi pandemije.

Nemško gospodarstvo v tretjem četrtletju z 8,5-odstotno rastjo

Nova ocena je tako presegla pričakovanja analitikov, ki so ocenjevali, da je prejšnja ocena nemških statistikov o 8,2-odstotni rasti pravilna. V drugem letošnjem četrtletju se je nemški BDP skrčil za 9,8 odstotka. Kot izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa, se je takrat Evropa resneje spoprijemala s prvim valom pandemije covid-19.

V primerjavi z enakim obdobjem lani je bil BDP v tretjem četrtletju za štiri odstotke manjši, je še zapisal Destatis in oceno popravil s prvotnega 4,3-odstotnega padca. Poraba gospodinjstev je v tretjem četrtletju poskočila za 10,8 odstotka, rast državne porabe pa se je umirila na 0,8 odstotka, potem ko je bila v drugem četrtletju pri 2,2 odstotka. Investicije podjetij v stroje in opremo so bile v tretjem četrtletju 16 odstotkov višje kot v drugem trimesečju. Na gospodarsko rast je močno vplivala tudi rast izvoza, ki je v primerjavi z drugim četrtletjem poskočil za 18,1 odstotka. Uvoz je bil višji za 9,1 odstotka, piše STA.

Več si lahko preberete tukaj.

Sledite nam tudi na Facebooku, Twitterju in Instagramu.


< Na seznam
© Vse pravice pridržane 1997-2021 TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o