Novice

Izjemen zgled: ob okužbah v Pivki v proizvodnji pomagali tudi vodstvo in uprava

#KoronaIzkušnje: Pivka perutninarstvo

Izjemen zgled: ob okužbah v Pivki v proizvodnji pomagali tudi vodstvo in uprava

Prehrambna industrija je ena izmed tistih, ki mora, ne glede na epidemijo ali druge razmere v gospodarstvu ali zunaj njega, delovati nemoteno. Skupina Pivka - Delamaris je ponudnik piščančjega mesa ter že pripravljenih mesnih in ribjih jedi, v skupini pa kljub epidemiji ves čas delujejo nemoteno.

Pivko perutninarstvo je septembra zajel val okužb, veljala je za eno večjih žarišč v državi v tem času. O tem, kako so prilagodili delo in katere ukrepe so sprejeli, je spregovoril mag. Janez Rebec, predsednik dvočlanske uprave Pivke perutninarstva d.d. in direktor Delamarisa d.o.o.

Zaradi povečanega povpraševanja podaljšali delovnik

Že marca so opazili, da so potrošniki kupovali ribje konzerve na zalogo, veliko so prodali tudi na tuje trge. Da bi zagotovili zadostne količine, so se osredotočili na proizvodnjo najbolj prodajanih izdelkov, podaljšali so delovnik in delali tudi nekaj sobot. Povpraševanje se je po besedah mag. Rebca pozneje umirilo, na področju prodaje mesa in izdelkov pa večjih sprememb ni bilo. Manj so prodali gostincem in šolam, večje težave pa so imeli ob zaprtju meja pri izvozu mesa.

V proizvodnji pomagali zaposleni iz režije, vodstva in uprave, na pomoč tudi konkurenti

V Pivki jim je ob valu okužb uspelo ohranjati proizvodnjo, čeprav je zaradi karanten in okužb v proizvodnji manjkala več kot tretjina delavcev. V proizvodnjo so prišli pomagat tudi delavci drugih oddelkov, zaposleni iz režije, vodstva in tudi uprave. Predsednik uprave je ob boku vseh opravljal več različnih del v pakirnici, pakiral meso, delal na tehtnici in opravljal druga dela. Uspelo jim je dobaviti 95 odstotkov naročil, na pomoč so jim ob tem priskočili tudi konkurenti. S sodelovanjem jim je tako uspelo zagotoviti večino pogodbeno dogovorjenih količin mesa.

Velik izziv je bil ohraniti proizvodnjo ob odsotnosti več kot 100 zaposlenih

Kot pravi mag. Janez Rebec, sta v tem letu njihova največja izziva zagotavljanje preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa in ohranitev proizvodnje. V Pivki je bilo do zdaj od skupno 530 zaposlenih 89 okuženih. Izziv je bil zagotoviti dodatno delovno silo. Prav pomoč in sodelovanje zaposlenih iz celotnega podjetja sta bila za podjetje izkušnja, v kateri "smo spoznali, da znamo stopiti skupaj in s skupnimi močmi premagati težave". Rebec poudarja veliko vlogo zaposlenih, ki so upoštevali ukrepe, delovali povezovalno in pomagali po svojih najboljših močeh. V zelo kratkem času jim je uspelo zagotoviti nadomestni kader za več kot 100 odsotnih delavcev, ki so zaposleni tudi na specializiranih delovnih mestih. V podjetju se je v najbolj kritičnem času čutilo veliko enotnost in pozitivno upanje, da bodo zmogli pripraviti vse naročeno, zaradi česar jim je uspelo in so se še bolj povezali.

Ob dogajanju v pakirnici se je pokazala tesna povezava podjetja in lokalnega okolja

Rešitve za zaustavitev virusa so iskali v sodelovanju z NIJZ, medicino dela in civilno zaščito, k zajezitvi virusa pa je po mnenju mag. Rebca pomembno prispevala tudi Občina Pivka, ki je zaostrila preventivne ukrepe tudi z zaprtjem športnih dvoran in opozorila, da je treba ravnati odgovorno. Menijo, da je bilo ključ do uspeha prav sodelovanje vseh.

 

original 5fbce6a9cdf75_testiranje_zaposlenih.jpg

Testiranje zaposlenih

Val okužb z 80 okuženimi ustavili v 14 dneh

Kot najučinkovitejšo aktivnost navajajo prav dejstvo, da so od ugotovitve okužb do testiranja potrebovali le teden dni, val okužb pa ustavili v 14 dneh. Pivka perutninarstvo je bila tudi eno prvih podjetij, ki ga je prizadelo veliko število okužb. Rešitev in recepta niso poznali, zato so se zelo veliko posvetovali, pogovarjali in testirali. Veliko sta pripomogli testiranje vseh zaposlenih in tudi pogodbenih partnerjev, s katerimi se srečujejo na istem dvorišču, ter uvedba številnih dodatnih preventivnih ukrepov. Testiranje zaposlenih je pokazalo, da večina okuženih ni imela simptomov bolezni, in prav to je bilo ključno za zaustavitev širjenja virusa. Šlo je za eno od najobsežnejših testiranj zunaj ambulant za covid-19 pri nas.

Hvaležni za pomoč in podporo podjetij ter lokalne skupnosti

Ker so v najtežjem obdobju drugi pomagali njim, zdaj želijo pomagati tudi oni. V zadnjem tednu so s paketi razveselili vse zaposlene v domovih starejših občanov Postojna, Talita Kum in Ilirska Bistrica, dogovarjajo se tudi za nove donacije. V času, ko je zamrlo življenje v kraju, so popestrili pot sprehajalcev skozi mestno jedro domače občine ter organizirali razstavo zgodovine Delamarisa in Pivke.

original 5fbce6ac49ea1_pivka_razstava.jpg

Novi okusi, nove jedi, novi izdelki

Potrošnikom so prišli naproti z novo spletno trgovino Delamaris, ki omogoča varno in ugodno nakupovanje od doma. Še naprej bodo osredotočeni na razvoj izdelkov z višjo dodano vrednostjo za potrošnika ter zagotavljanje priročnosti in dovršenosti izdelkov in storitev. Odprti so za sodelovanje z novimi rejci, razvijajo nove okuse ter jedi, prilagojene aktivnim družinam in posameznikom, ki imajo vse manj časa za pripravo hrane.

Skupino sestavljajo družbe Pivka perutninarstvo, Delamaris ter distribucijska podjetja v Srbiji, na Hrvaškem in v Nemčiji. Pri tem sodelujejo z zadrugo in 58 lokalnimi rejci. V dveh sodobnih specializiranih mesnopredelovalnih centrih na Kalu in v Novi Gorici pripravljajo dnevno tudi 50 ton mesa in 20 različnih okusov barjenih izdelkov, za kar vsak dan predelajo od 15 do 20 ton piščančjega mesa. Pivka perutninarstvo izstopa z dokazano višjo kakovostjo krme in mesa ter širokim programom kulinaričnih dobrot za peko, žar in priročno malico. Delamaris ohranja bogato znanje 140-letne tradicije že pripravljenih ribjih jedi brez konzervansov in drugih aditivov in brez glutena ter hkrati razvija nove okuse tako ribjih kot mesnih dobrot, ki so v priročni embalaži lahko vedno pri roki. Mesečno proizvede 1,7 milijona konzerv.

 

Preberite še:

 

Ker tudi drugi val piše izjemne koronske zgodbe, jih bomo še naprej predstavljali tudi na Biziju. Upamo, da bo kakšna od njih k novim korakom in načrtom spodbudila tudi vas.