Novice

Znana bo prva ocena lanskega BDP v območju evra in EU

Evropski statistični urad Eurostat bo objavil prvo oceno gibanja BDP v območju evra in EU v zadnjem lanskem trimesečju in celotnem letu 2023. V tretjem trimesečju je gospodarstvo evrskih držav na četrtletni ravni nazadovalo za 0,1 odstotka, v EU je stagniralo. Bruselj je novembra območju evra in EU za 2023 napovedal 0,6-odstotno letno rast BDP.

Znana bo prva ocena lanskega BDP v območju evra in EU

Evropska komisija je napoved gospodarske ravni za lansko leto najprej znižala septembra, nato še novembra. Novembra jo je za gospodarstvi evrskih držav in sedemindvajseterice oklestila za 0,2 odstotne točke na 0,6 odstotka.

Gre za precej nižje številke od tistih iz predhodnega leta. Evrske države so namreč leto 2022 v povprečju sklenile s 3,5-odstotno rastjo BDP, EU pa s 3,6-odstotno.

Visoka inflacija poslabšala napoved

V Bruslju so poslabšanje napovedi utemeljili z visoko inflacijo in zaostrovanjem denarne politike, ki sta na gospodarstvo vplivala močneje od pričakovanj, vse skupaj pa je spremljalo še šibko povpraševanje.

Gospodarstvo držav s skupno evropsko valuto se je v tretjem četrtletju lani na ravni trimesečja skrčilo za 0,1 odstotka. Če je BDP nazadoval tudi v zadnjem četrtletju, to za evrske države pomeni tehnično recesijo.

 
So pa novembra v Evropski komisiji navedli, da se bodo gospodarske dejavnosti zdaj postopoma znova okrepile, predvsem na podlagi še naprej spodbudnih razmer na trgu dela, povečevanja plač ter zniževanja inflacije.

V tokratni oceni za evrsko območje in celotno EU še ne bo podatkov za Slovenijo. Statistični urad bo podatke za zadnje lansko četrtletje in prvo oceno za celotno leto 2023 objavil sredi februarja.

Več si lahko preberete tukaj.