Izberi dejavnost

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
TSMEDIA dejavnosti
SKD dejavnosti

Izberi pravni status

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
Seznam pravnih statusov
  • Bizi.si
  • Novice
  • Združenje Frank inšpektoratu prijavilo deset bank
Novice

Združenje Frank inšpektoratu prijavilo deset bank

Združenje Frank je zaradi zavajajoče in agresivne poslovne prakse na tržni inšpektorat in Banko Slovenije poslalo prijavo kršitev zoper deset bank in njihovo interesno združenje, Združenje bank Slovenije (ZBS). Prijava se nanaša na smernice za ureditev razmerij med bankami in posojilojemalci v frankih, so pojasnili.

Združenje Frank inšpektoratu prijavilo deset bank

Ob združenju bank so prijavo podali še proti bankam Addiko Bank, Intesa Sanpaolo, Sparkasse, BKS Bank, Gorenjska banka, Nova KBM, NLB, Sberbank, SKB in Unicredit banka Slovenija, navaja STA.

Prijava kršitev se nanaša na dokument z naslovom Smernice za ureditev razmerij med bankami in kreditojemalci, katerih potrošniška kreditna pogodba je nominirana v švicarskih frankih ali vsebuje valutno klavzulo v švicarskih frankih. Pripravile in sprejele so ga banke, članice ZBS, ki so tržile potrošniška posojila v frankih, so pojasnili v Združenju Frank.

"Smernice kršijo določbe zakona"

Smernice, ki naj bi omogočile zunajsodno rešitev, kršijo določbe zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, ki prepoveduje zavajajoče in agresivne poslovne prakse, so prepričani v Združenju Frank. "To, kar želijo banke in njihovo združenje prikazati kot rešitev problema, je zgolj nadaljevanje neodgovornega, zavajajočega in nepoštenega ravnanja bank in ZBS," so zapisali, poroča STA.

"Ponovno zavajanje glede pravic, ki jih ima potrošnik, /.../ ni nič drugega kot ponovni napad na pravno državo in na varstvo pravic slovenskih potrošnikov. Tega protipravnega ravnanja imamo kreditojemalci dovolj," so odločni.

O prijavi kršitev tržnemu inšpektoratu in Banki Slovenije so v Združenju Frank obvestili tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je nacionalni pristojni organ za varstvo potrošnikov, ter ministrstvo za finance, ki je pristojno za zakonsko urejanje in nadziranje finančnega sistema.

Več si lahko preberete tukaj.

Sledite nam tudi na Facebooku, Twitterju in Instagramu.


< Na seznam
© Vse pravice pridržane 1997-2020 TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o