Izberi dejavnost

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
TSMEDIA dejavnosti
SKD dejavnosti

Izberi pravni status

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
Seznam pravnih statusov
Novice

Poslanci potrdili rebalans proračuna

Državni zbor je danes sprejel rebalans državnega proračuna za leto 2020, s katerim se odhodki zvišujejo za tri milijarde evrov, prihodki pa bodo precej manjši od do zdaj načrtovanih. Državna blagajna bo leto končala z rekordnega 4,2 milijarde evrov primanjkljaja, kar je po pojasnilih vlade posledica financiranja ukrepov za blažitev posledic epidemije covid-19.

Poslanci potrdili rebalans proračuna

Predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj sta rebalans poslancem predstavila v torek. Oba sta soglašala, da je načrtovani primanjkljaj, ki v deležu BDP znaša 9,3 odstotka, visok, a sta poudarila, da gre za posledico nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije. Šircelj je po poročanju STA dejal, da si ga bo vlada prizadevala v prihodnjem obdobju zmanjševati, dokler ne bomo lahko spet govorili o presežku.

Rebalans proračuna, ki letošnje izdatke zaradi ukrepov za blažitev posledic epidemije covid-19 zvišuje za tri milijarde evrov, je v današnjem glasovanju v državnem zboru podprlo 49 poslancev. Poleg navzočih poslancev koalicijskih SDS, NSi, DeSUS in SMC ter poslancev narodnih manjšin sta zanj glasovala tudi dva navzoča poslanca SNS Dušan Šiško in Jani Ivanuša. Proti je glasovalo 31 navzočih poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB.

Državna blagajna bo leto končala z 4,2 milijarde evrov primanjkljaja

Po novem so odhodki načrtovani v višini 13,4 milijarde evrov, prihodki pa se bodo zaradi upada potrošnje, nižje zaposlenosti in slabših poslovnih rezultatov podjetij zmanjšali za skoraj 1,6 milijarde evrov na 9,2 milijarde evrov. Namesto presežka, ki ga predvideva novembra lani sprejeti proračun za leto 2020, bo tako državna blagajna konec leta izkazovala primanjkljaj v višini več milijard evrov.

Ob upoštevanju visokih stroškov, ki jih ima država zaradi epidemije, se potrebni obseg zadolževanja povečuje. Namesto za nekaj manj kot 1,6 milijarde evrov je letos za izvrševanje državnega proračuna potrebno financiranje v višini skoraj 7,3 milijarde evrov, piše v noveli zakona o izvrševanju proračuna, ki ga je DZ potrdil skupaj z rebalansom.

Več si lahko preberete tukaj.

Sledite nam tudi na Facebooku, Twitterju in Instagramu.


< Na seznam
© Vse pravice pridržane 1997-2020 TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o