Novice

S.p.-jevci, pozor: država je uvedla spremembo pri plačevanju akontacije dohodnine

Doslej so samostojni podjetniki in druge fizične osebe z dejavnostjo predhodno akontacijo dohodnine plačevali do 10. v mesecu, prispevke za socialno varnost pa do 20. v mesecu. Od letos sta omenjena roka poenotena, kar pomeni, da se lahko tudi predhodna akontacija dohodnine plača do 20. v mesecu.

S.p.-jevci, pozor: država je uvedla spremembo pri plačevanju akontacije dohodnine

Na ta način lahko predhodno akontacijo dohodnine in vse štiri obvezne prispevke za socialno varnost poravnate z enim plačilom.

Kako izvedemo plačilo?

Plačilo izvedite z e-računom. Z e-računom za plačilo obveznih dajatev z enim plačilom poravnate obvezne dajatve, obračunane z različnimi obračuni davka, ki zapadejo v plačilo istočasno in so prihodek različnih blagajn javnega financiranja, na primer prispevki za socialno varnost in predhodna akontacija dohodnine.

E-račun, ki ga boste prejeli v spletno banko nekaj dni pred iztekom roka za plačilo, bo vseboval vse podatke, potrebne za izvršitev plačila, zato vam teh ne bo več treba vnašati v plačilni nalog. Prav tako se zmanjša tveganje, da bi pozabili plačati davčne obveznosti.

Prijavo na prejem e-računa za plačilo obveznih dajatev oddajte v svoji spletni banki. Na strani finančne uprave je na voljo poseben letak z več informacijami glede e-računa.

Sprememba roka plačila predhodne akontacije dohodnine je bila določena s spremembo 298. člena zakona o davčnem postopku (ZDavP-2N), ki je začela veljati konec lanskega leta.

Več si lahko preberete tukaj.