Izberi dejavnost

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
TSMEDIA dejavnosti
SKD dejavnosti

Izberi pravni status

Z vnosom "?", nekje v polju, se vam bodo prikazali le trenutno izbrani elementi.
Odstrani izbrano
Seznam pravnih statusov
Novice

Sodišče: Luka Koper je ravnala nezakonito

Po večletnih opozorilih, da je poslovni model t. i. izvajalcev pristaniških storitev (IPS) v koprskem pristanišču nezakonit, je temu zdaj pritrdilo še delovno sodišče, ki je presodilo, da so bili "zunanji" delavci dejansko v delovnem razmerju z Luko Koper, poroča RTV Slovenija.

Sodišče: Luka Koper je ravnala nezakonito

Za tožbo se je odločilo več nekdanjih zaposlenih pri IPS, ki so po lanskem preoblikovanju modela zaposlovanja v koprskem pristanišču ostali brez zaposlitve. Kot je za RTV Slovenija dejal njihov pravni zastopnik Marko Blatnik, je koprsko sodišče dalo jasno zahtevo po spoštovanju delovnopravne zakonodaje pri izvajanju gospodarske dejavnosti.

Upravičeni so do izplačila razlik v plači

Sodišče je tožnikom ugodilo v zahtevi, da se jim omogoči nadaljevanja dela v Luki Koper pod enakimi pogoji kot drugim zaposlenim luškim delavcem. Na podlagi delovnega razmerja je tako sodišče nekdanje delavce IPS-ov izenačilo kot luške delavce, kar pomeni, da so zaposleni upravičeni do izplačila razlik v plači, prijave v vsa zavarovanja, vpisa delovne dobe in še drugih pravic. 

Kot pravijo v Luki Koper, sodbo za zdaj še preučujejo. Glede pritožbe se bodo odločili v roku, ki ga imajo na razpolago. Kar zadeva ocene višine sredstev, ki jih bodo morali v primeru pravnomočnih sodb nameniti za poplačila razlik v plačah in prispevkih, v Luki Koper informacij ne dajejo. Pojasnili so zgolj to, da ima družba za obveznosti iz naslova pravnih obvez vsako leto rezervirana sredstva, o čemer poroča tudi v letnih poročilih, še piše RTV Slovenija.

Več si lahko preberete tukaj.

Sledite nam tudi na Facebooku, Twitterju in Instagramu.


< Na seznam
© Vse pravice pridržane 1997-2020 TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o