Novice

Slovenija dobiva novo letalsko družbo

Slovenija dobiva novo letalsko družbo z imenom SouthEast Airlines, ki bo v začetni fazi ponujala predvsem čarterske prevoze z letali Airbus A320, poroča spletni letalski portal Sierra5. Nova družba se bo najprej osredotočila na trge v EU, prvi komercialni let z uporabo lastnega certifikata letalskega prevoznika pa načrtuje v začetku letošnjega junija.

Slovenija dobiva novo letalsko družbo

Med ustanovitelji in člani vodstvene ekipe novega letalskega podjetja s sedežem v Trbovljah so po navedbah prej omenjenega portala izkušeni prometni piloti in inštruktorji na potniških letalih, letalski inženirji in mehaniki ter specialisti s področja financ in ostalih letalskih podpornih storitev. V začetni fazi se bo družba usmerila v ponudbo visokokakovostnih čarterskih prevozov, ob tem pa ne izključujejo možnosti storitve ACMI oziroma najema letala s posadko tujim letalskim družbam.

Nova letalska družba s sedežem v Sloveniji

Kot je za portal povedal soustanovitelj podjetja Blaž Berdnik, so priprave na projekt trajale približno 20 mesecev. "Januarja smo s prvim uradnim razgovorom na javni agenciji za civilno letalstvo tudi uradno potrdili naše namene za vzpostavitev nove letalske družbe s sedežem v Sloveniji," je dejal Berdnik.

SouthEast bo svoje operacije začel z enim letalom v povsem ekonomskem razredu, že letos pa bodo floti predvidoma dodali še eno. Enotna potniška konfiguracija letal omogoča prevozniku najprimernejši in najenostavnejši vstop na trg za potrebe čarterskih letov. Prvi komercialni let z uporabo lastnega certifikata letalskega prevoznika nameravajo opraviti v začetku letošnjega junija.

Družba se bo v prvi fazi osredotočila na trge v EU. Berdnik je poudaril, da so že podpisali pogodbo za "precej zahteven čarterski program" za poletje 2021. Prevoznik je že začel tudi izbor in šolanje letalskih posadk. V začetni fazi predvidevajo zaposlitev od treh do štirih celotnih posadk za prvo letalo, kar skupaj z zemeljsko podporo, ki obsega operativni in komercialni del, pomeni okoli 35 zaposlenih.

Na katerem letališču bodo imeli svojo bazo, še ni znano

Vsaka nadaljnja širitev bo število zaposlenih povečala za dodatne tri do štiri posadke za vsako dodano letalo, je povedal Berdnik. Običajno število članov v eni posadki za letala tipa Airbus A320 je šest, dodatno se jim zaradi operativnih zahtev lahko pridruži še član tehnične podpore.

Na katerem letališču bo imel novi prevoznik bazo, se še niso odločili. Kot je pojasnil Berdnik, tudi ni nujno, da bo to ves čas isto letališče. Zbiranje ponudb in pogajanja se bodo sicer začela v prihodnjih tednih. Ali bi nova letalska družba lahko postala tudi novi slovenski nacionalni letalski prevoznik, za zdaj ostaja neznanka.

Več si lahko preberete tukaj.