Danes so predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Turistično gostinske zbornice Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije podpisali Memorandum o sodelovanju in vzpostavitvi medsektorske verige vrednosti živilsko predelovalnega sektorja, gostinstva in turizma. Z njim želijo prispevati k hitrim in učinkovitim rešitvam za pomoč, obnovo in razvoj gostinstva, turizma in celotne dobaviteljske verige, po epidemiji COVID 19, ki je vse močno prizadela. Skupno želijo iskati dolgoročne razvojne rešitve, sooblikovati zakonodajo in ukrepe. K podpisu memoranduma bodo lahko pristopili tudi vsi drugi deležniki, ki bodo imeli interes in podobne cilje.
Podpisniki memoranduma so si za glavne cilje zadali ohranjati delovna mesta, skrbeti za razvoj gostinstva in turizma ter lokalnih dobaviteljev hrane in pijač. Želijo oblikovati poslovno učinkovit model za strateško dolgoročno partnerstvo med dobavitelji živil in pijač ter HoReCa sektorjem, ki bo prispeval k dolgoročnemu razvoju celotne verige. Domačemu in tujemu potrošniku želijo ponuditi več kakovostne lokalne hrane in pijač, s tem spodbujati lokalno pridelavo hrane in pijač in okrepiti skupno promocijo. Oblikovati nameravajo strateško delovno skupino, ki bo aktivno sodelovala z vsemi pristojnimi ministrstvi in drugimi organizacijami na področju oblikovanja ustreznih zakonodajnih rešitev in predlogov ukrepov. Vsem je skupna želja po oblikovanju ukrepov za čimprejšnjo varno in odgovorno revitalizacijo gostinstva in turizma ter dobaviteljskih podjetij, ki so bili močno prizadeti v epidemiji. Želijo si pravočasne priprave na varno odprtje gostinstva in turizma, z jasno opredeljenimi časovnimi in prostorskimi okviri odprtja.
»Slovenska kmetijska in živilska podjetja si že vrsto let prizadevamo za celovit sistem in povezovanje celotne verige od njiv do vilic, od kmeta do trgovskih polic, sedaj tudi od kmeta do krožnika v restavraciji ali gostilni. Imamo vrhunske surovine, bogato znanje, sodobno tehnologijo ter visoko stopnjo nadzora. Tako vemo, kaj jemo. Z gotovostjo lahko trdim, da je slovenska hrana resnično kakovostna, je ob podpisu sporazuma izpostavil Janez Rebec, predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, ki je bil tudi glavni pobudnik podpisa memoranduma o sodelovanju GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij z gostinstvom in turizmom, v letu, ko je Slovenija razglašena za evropsko regijo gastronomije. Rebec je povedal, da bo ustanovljena posebna strateška delovna skupina, ki bo oblikovala ustrezne rešitve za čim prejšnje okrevanje celotne verige. Poudaril je tudi, da so v medsektorsko povezovanje vstopili z željo, da bi ponudili kar največ lokalne kakovostne hrane in pijač tudi gostinstvu in turizmu, tako pri odličnih slovenskih šefih in vrhunskih restavracijah kot pri zdravih malicah in kosilih. »Verjamemo, da bomo s skupnim sodelovanjem pridobili vsi, širili dobre prakse, ohranjali delovna mesta in zagotavljali dolgoročni razvoj celotne verige. Želimo si, da bi ta zaveza bila trajna in v korist vseh, » je zaključil Rebec.
Več si lahko preberet tukaj.