Novice

Podpisan dogovor med državo in Ljubljano o gradnji 29 projektov

Med projekti tudi nova sodna stavba, zapor, Tivolski lok, rekonstrukcija cest ...

Podpisan dogovor med državo in Ljubljano o gradnji 29 projektov

Dogovor med vlado in Mestno občino Ljubljana (MOL) o izvajanju programov in nalog po zakonu o glavnem mestu za obdobje 2020 –2023, ki sta ga včeraj podpisala minister za javno upravo Boštjan Koritnik in župan Zoran Janković, naslavlja 29 projektov. Janković si kmalu želi dogovor o dodatnih projektih, Koritnik je glede tega optimističen.

Minister Boštjan Koritnik je v izjavi za medije ob podpisu poudaril, da bo dogovor omogočil nadaljnji razvoj Ljubljane, tako da bo ta še bolj razvita, sodobna, prijazna do občanov in zelena.

Vlada je besedilo dogovora, ki je bil pred tem usklajen z MOL, potrdila januarja. Finančne obveznosti nosi vsaka stran v skladu s svojimi pristojnostmi in sprejetimi proračuni, dogovor pa služi kot časovna in vsebinska uskladitev za obe strani pomembnih programov in nalog. Na ministrstvu za javno upravo so spomnili, da je bil dogovor prvič sklenjen maja 2016, in to za obdobje 2016– 2018.


Nova sodna stavba, zapor, Tivolski lok, rekonstrukcija cest ...

Dogovor naslavlja 29 projektov s področij aktivnosti šestih ministrstev (za notranje zadeve, pravosodje, obrambo, infrastrukturo, zdravje, izobraževanje, znanost in šport) in generalnega sekretariata vlade. Na podlagi podpisanega dogovora bo vlada za projekte na območju Ljubljane, ki so pomembni za državo, v prihodnjih treh letih predvidoma namenila 13,7 milijona evrov proračunskih sredstev, so zapisali na ministrstvu. Programi in naloge v dogovoru se na občinski strani medtem nanašajo tudi na spremembe občinskih prostorskih načrtov.

Naslovljeni projekti pokrivajo modernizacijo in rekonstrukcijo cest, nadgradnjo ljubljanskega železniškega vozlišča, gradnjo nove sodne stavbe in novega ljubljanskega zapora, zagotovitev zemljišča za vadbo policijskih psov, postavitev protihrupnih ograj, izvajanje parkirne politike in sistema vozlišč P+R, gradnjo Tivolskega loka za neposredno povezavo primorske z gorenjsko železniško progo, prvo fazo novega tira železniške proge Ljubljana–Kranj–Jesenice na območju MOL.

 

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024