Novice

Obeta se več stomilijonski prevzem: kdo bo kupil "bencinske" OMV?

OMV bo odprodal slovenski del podjetja, ki zajema 120 bencinskih servisov.

Obeta se več stomilijonski prevzem: kdo bo kupil

Februarja je avstrijska naftna družba OMV objavila, da bo prodala 120 bencinskih servisov po Sloveniji. Iz podjetja so takrat sporočili, da je odločitev v smeri optimizacije portfelja naložb. Kdo se omenja med kandidati za nakup?

Bencinski servisi OMV so na slovenskih cestah drugi najbolj pogosti, za Petrolom. Ta je z okrog 318 črpalkami suvereno na prvem mestu, OMV pa jih več kot polovico manj – 120 in ima okrog 20 odstotni delež.

Prodajo slovenskega dela podjetja so Avstrijci napovedali v začetku leta, zdaj pa so že prejeli nezavezujoče ponudbe. Po poročanju Financ naj bi bilo zanimanja za nakup precej, med konkretnimi imeni pa se omenja poljski sklad PKN Orlen, azerbajdžanski Socar, grški Coral in pa madžarski Mol. Ta je že prisoten v državi z okrog 50 črpalkami.

Cena prevzema bi se lahko gibala med 252 in 360 milijoni evrov, navajajo pri časniku.

OMV je sicer napovedal odprodajo premoženja v vrednosti dveh milijard evrov, izvedli pa naj bi jo do konca leta. Slovenski del bi lahko bil prodan do septembra. OMV je na slovenski trg vstopil leta 1992, ko je skupaj z Istrabenzom in Ino ustanovil družbo OMV Istrabenz.

 

Več si lahko preberete tukaj.