Novice

Največje poslabšanje finančnega položaja pri gospodinjstvih v najemniških stanovanjih

Deleža gospodinjstev, ki so finančno shajala brez težav, in tistih, ki so težko shajala, sta se skoraj izenačila. Z življenjem in finančnim stanjem gospodinjstva so bili najbolj zadovoljni terciarno izobraženi, najbolj osamljeni pa so bili mladi.

Največje poslabšanje finančnega položaja pri gospodinjstvih v najemniških stanovanjih

Približno četrtina (24 %) gospodinjstev je ocenila, da se je njihov skupni neto dohodek v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem zvišal, po drugi strani pa je desetina (10 %) gospodinjstev poročala o znižanju svojega dohodka. V primerjavi z letom prej se je delež prvih povečal za 7 odstotnih točk, delež drugih pa zmanjšal za 4 odstotne točke.

Najpomembnejši razlogi za zvišanje dohodka so bili dvig plače (26 %) in drugi razlogi (24 %), za znižanje dohodka pa drugi razlogi (27 %) in znižanje plače (18 %).

Težave z odplačilom najemnine v skoraj četrtini gospodinjstev v najemniških stanovanjih

V nekaj več kot tretjini gospodinjstev (36 %), v katerih se je dohodek znižal, to ni vplivalo na življenjski standard gospodinjstva. V preostalih gospodinjstvih so se prilagodili tako, da so zmanjšali izdatke (56 %) ali uporabili prihranke (22 %). 

Nepričakovanih izdatkov v znesku 700 EUR si ne bi moglo privoščiti 45 % gospodinjstev. Težave z odplačilom najemnine je imelo 23 %, z odplačilom nestanovanjskega kredita 13 %, z odplačilom stanovanjskega kredita pa 6 % gospodinjstev, ki so imela tovrstne stroške.

Delež gospodinjstev, ki so finančno shajala brez težav, skoraj enak tistim, ki so težko shajala

Le za 2 odstotni točki več je bilo gospodinjstev, ki so skozi mesec shajala lahko oz. zelo lahko (23 %), v primerjavi s tistimi, ki so shajala težko oz. zelo težko (21 %). Razlika med skupinama se je počasi zmanjševala – pred letom dni je znašala 8 odstotnih točk v prid prve, takih je bilo 26 % gospodinjstev. Delež tistih, ki so shajala težko oz. zelo težko, se je v enem letu povečal za 3 odstotne točke, tistih, ki so shajala lahko oz. zelo lahko, pa je za prav toliko upadel. 

 

Med najemniki večji delež gospodinjstev, ki so težko shajala

V primerjavi z letom prej se je finančni položaj najbolj poslabšal gospodinjstvom v najemniških stanovanjih. Med njimi je bilo 13 % gospodinjstev, ki so shajala lahko oz. zelo lahko, tistih, ki so shajala težko oz. zelo težko, pa je bilo za 23 odstotnih točk več, 37 %. Delež teh se je v enem letu povečal za 12 odstotnih točk. Med uporabniki stanovanj je težko oz. zelo težko shajala nekaj manj kot četrtina gospodinjstev (23 %), med lastniki pa nekaj več kot šestina (18 %).

Več preberite tukaj.