Novice

Na katerih bankovcih so upodobljene ženske?

Še vedno so redke ženske, ki jih častijo na bankovcih.

Na katerih bankovcih so upodobljene ženske?

Na slabih dveh tretjinah bankovcev raznih svetovnih valut lahko vidimo podobo neke osebe, a je med temi nekaj več kot 400 bankovci le petina takih, ki upodabljajo ženske.

Evro je denarna valuta 19 držav članic Evropske unije in nekaterih držav zunaj Evropske unije (Andora, Monako, San Marino, Vatikan), prisvojili so si ga tudi v Črni gori in na Kosovu.

Ob takšni množici držav, kjer ga uporabljajo, je povsem jasno, da so za bankovce izbrali motive, ki jih ni mogoče pridružiti samo eni od njih.

Britansko kraljico Elizabeto II. vidimo na sprednji strani vseh bankovcev angleškega funta.


Moški imenovani sedemkrat pogosteje

Drugod po svetu pa na nacionalnih valutah pogosto uporabljajo motive, povezane s kulturo, zgodovino in dediščino države. Tako se na bankovcih znajdejo tudi ljudje – včasih brez imena in predvsem simbolno, včasih pa je na njih podoba zgodovinske osebnosti.

Toda statistika podob na bankovcih ni naklonjena ženskam: med tistimi, na katerih je upodobljena kakšna oseba, je samo na približno petini izmed njih (vsaj ena) ženska oseba.

V svetu verjetno najbolj znana Argentinka Eva Peron je postala leta 2012 prva ženska na argentinskem bankovcu.

original 6045d4f3033da_astrid_lindgren_svedska_krona.jpeg

Če od teh odštejemo tiste, na katerih oseba ni imenovana, ter osem bankovcev Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske in še treh z njimi povezanih držav (Avstralija, Kanada, Nova Zelandija), na katerih je upodobljena kraljica Elizabeta II. (večinoma v svojih mlajših letih), ostane še manj bankovcev s podobo kake od zaslužnih žensk.

O neravnovesju govori tudi podatek portala Quartz, da samo 12 odstotkov bankovcev, na katerih so podobe oseb, upodablja žensko, predstavljeno z imenom in priimkom, medtem ko kar 84 odstotkov teh bankovcev nosi podobo moškega z imenom in priimkom.


Prevladujejo književnice

Med ženskami, upodobljenimi na bankovcih, prevladujejo pesnice ali pisateljice. Švedska se je tako oddolžila Astrid Lindgren, ustvarjalki Pike Nogavičke, Združeno kraljestvo pa je leta 2017 na novem bankovcu za deset funtov izbralo podobo Jane Austen (na bankovcu prejšnje serije je bil Charles Darwin).

Najdemo pa tudi vojaško poveljnico (Juana Azurduy de Padilla, Argentina), igralko in prvo damo (María Eva Duarte de Peron, Argentina), antropologinjo (Virginia Gutierrez, Kolumbija), slikarko (Frida Kahlo, Mehika), znanstvenico (Mary Somerville, Škotska) ...

original 6045d577cc44d_Jane_Austin_bankovec.jpg

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024