Novice

Lakirnica v Hočah obstala: sledi vrnitev 17 milijonov državi?

Lakirnica Magne v Hočah do konca leta naj ne bi obratovala, 160 zaposlenih je na čakanju že od začetka septembra, poroča časnik Dnevnik. Če do konca oktobra ne bodo imeli vsaj 202 zaposlenih, bodo morali državi vrniti 17 milijonov evrov subvencije.

Lakirnica v Hočah obstala: sledi vrnitev 17 milijonov državi?

V hoški Magni so zaposleni prejšnji teden prejeli obvestilo, da bodo na delo čakali do konca leta, do takrat pa bodo prejemali 80 odstotkov nadomestila plače.

Avtomobilska multinacionalka je za svojo investicijo v novo slovensko tovarno od države dobila skoraj 17 milijonov evrov finančne spodbude, v skladu s pogodbo pa bi morala do konca tega meseca zaposlovati najmanj 404 ljudi. Zaradi težav s pandemijo covid-19 je proizvodnja v Hočah prvič obstala že marca 2020, večina zaposlenih pa je v drugi polovici leta 2020 odhajala na delo v graško tovarno.

 

Bodo morali vrniti državno subvencijo?

Potem ko je postalo jasno, da Magni letos ne bo uspelo izpolniti zaposlitvenega pogoja v pogodbi o dodelitvi finančne spodbude države, je gospodarsko ministrstvo pod vodstvom prejšnjega ministra Zdravka Počivalška marca letos, torej dober mesec pred državnozborskimi volitvami, izdalo sklep, s katerim je za dve leti, do 30. oktobra 2024, podaljšalo rok za izpolnitev pogodbenih zavez.

Če bo Magna takrat imela manj kot 202 zaposlena, bo morala vrniti celotno subvencijo, če jih bo zaposlovala od 203 do 403, pa bo morala vrniti ustrezen delež, dodaja Dnevnik.

Iščejo tudi nove naročnike

Proizvodnjo v Hočah so po dveh letih znova zagnali konec marca, a so se manj kot pol leta pozneje znova odločili za prekinitev. Prihodnje leto, ko naj bi proizvodnja vnovič stekla, naj bi zaposleni nadaljevali lakiranje karoserij jaguarja e-pace.

Direktor hoške tovarne David Adam, ki trenutno za medije ni dosegljiv, je ob marčnem zagonu obrata dejal, da si prizadevajo dobiti nove naročnike, a za zdaj še vedno ostaja odprto vprašanje, kdaj in ali nameravajo uresničiti drugo in tretjo fazo slovenskega industrijskega obrata Magna Nukleus v Hočah, ki vključujeta proizvodnjo karoserij in sestavljalnico vozil. Okoljevarstveno soglasje za širitev tovarne je postalo pravnomočno že lani.

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024