Novice

Katerih kadrov bo primanjkovalo prihodnje leto?

Podobno kot v lanski napovedi za letos, se tudi tokrat za leto 2024 napovedujejo primanjkljaji na področju zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva in gradbeništva.

Katerih kadrov bo primanjkovalo prihodnje leto?

In kaj pravijo izsledki raziskave Poklicni barometer 2023? 

  • Med primanjkljaji imamo 10 poklicnih skupin več kot v lanskem letu, v kategoriji ravnovesja 7 poklicev manj, kategorija presežka pa je letos manjša za 2 poklicni skupini.
     
  • Med ocenjevanimi poklici se najbolj opazna sprememba v primerjavi z lanskoletnimi napovedmi nanaša na obravnavane poklice s področja telekomunikacije, saj so lanskoletne napovedi za tehnike telekomunikacij predvidevale presežek, medtem ko letošnje napovedi kažejo, da bo poklic v prihodnjem letu v primanjkljaju.
     
  • Prav tako letošnja izvedba Poklicnega barometra kaže na predviden presežek menedžerjev za trženje in prodajo, tehnikov za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, kozmetikov ter vrtnarjev in drevesničarjev (lani v kategoriji ravnovesje).
     
  • Za prihodnje leto se še vedno predvideva primanjkljaj različnih skupin učiteljev v osnovnih in srednjih šolah, svetovalnih delavcev, pa tudi vzgojiteljev v vrtcih.
     
  • Predvideva se primanjkljaj različnih skupin strokovnjakov – inženirjev kemije, veterinarjev, strokovnjakov za razvoj kadrov in karierno svetovanje, sistemskih administratorjev, mehanikov in serviserjev elektronskih naprav; medtem ko so lanske napovedi pri omenjenih poklicnih skupinah predvidevale ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem.
     
  • Iz primanjkljaja v ravnovesje so prešli inženirji elektronike ter tehniki za elektrotehniko, knjigovodje in strokovni sodelavci v računovodstvu, gasilci ter upravljalci procesnih strojev in naprav za kemijsko predelavo in proizvodnjo kemijskih izdelkov.